U rimskom predgrađu Cekinjola dogodio se veliki incident koji je šokirao sve. List Corriere della Sera objavio je da je djevojčica, stara samo godinu dana, otkrivena mrtva u vozilu nakon što je duže vrijeme ostala sama unutra. Vlasti trenutno provode istragu kako bi sakupile detalje o tome šta se dogodilo, te su obezbijedili područje za obavljanje neophodnih analiza. Nepotvrđeni izvještaji preneseni za Corriere del Sera sugeriraju da je djetetov otac parkirao automobil s namjerom da svoju kćerku ostavi u vrtiću koji služi zaposlenima u Ministarstvu odbrane.

 

Majka je trebala da uzme svoje dijete iz vrtića, ali je na pitanje osoblja otkrila da je njeno dijete nestalo. Zatim je ugledala muževljevo vozilo sa djetetom još unutra, što joj je izazvalo određenu nelagodu. Jedna osoba je odmah pozvala hitnu pomoć, ali kada su stigli, bilo je prekasno da se dijete spasi. Otac djeteta je policijski službenik zaposlen u Ministarstvu odbrane. Obližnji vojnici su pokušali da pruže prvu pomoć, a jedan od njih je navodno razbio staklo automobila u pokušaju da pomognu djetetu. Uprkos dolasku Hitne pomoći, reanimacija je bila neuspješna. Preliminarna istraga pokazuje da je dijete preminulo nekoliko sati prije nego što je otkriveno.

 

Ova nedavna tragedija služi kao podsjetnik na ključnu potrebu za odgovarajućom brigom i nadzorom djece, posebno one koja su premlada da se brinu o sebi. Budući da su djeca toliko ranjiva, u velikoj se mjeri oslanjaju na pažnju i brigu odraslih kako bi osigurali svoju sigurnost. Čak i ako se roditelji ili staratelji osjećaju sigurni u svoju svakodnevnu rutinu, nepredviđene okolnosti mogu se pojaviti u svakom trenutku. Stoga je od iznimne važnosti da odrasli budu na oprezu u vezi s boravištem svoje djece i osiguraju da su pod odgovarajućim nadzorom i zaštitom.