Mislite li da je vaš um još uvijek na nivou? Isprobajte to ovom vježbom.

Neosporno je da kako starimo, sposobnosti našeg mozga počinju da opadaju i više ne rade tako efikasno kao prije. Zbog toga je od ključnog značaja da se svakodnevno bavimo našim umom i spriječimo prerano propadanje.
Postoje brojni testovi koji su pragmatični za mjerenje funkcionalnosti našeg mozga. Jedan takav test koji nudimo je jednostavan i nekompliciran.

James Moore, terapeut koji često dijeli zdravstvene savjete svojim pratiocima na Instagramu, nedavno je demonstrirao brz i jednostavan test za procjenu efikasnosti funkcije vašeg mozga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Moore (@jamesmoorewellness)


Prema riječima stručnjaka, svaki pojedinačni vrh prsta opremljen je s preko 3.000 mehanoreceptora koji djeluju kao provod do senzornog korteksa mozga. Stručnjak dalje objašnjava da ako ste u mogućnosti s lakoćom izvoditi ovu konkretnu vježbu, onda vaš mozak funkcionira na odgovarajući način.

Ostati aktivan nije samo koristan za vaše fizičko zdravlje već i za vaše kognitivne sposobnosti. Uključivanje u aktivnosti koje zahtijevaju kretanje može stimulirati mozak i poboljšati njegovu funkcionalnost. Zapravo, pomicanje prstiju na specifičan način može poboljšati veze između nervnih ćelija poznatih kao sinapse i aktivirati neurone, kaže terapeut. Ova vježba je posebno efikasna za poticanje moždane aktivnosti.
Važno je napomenuti da je samo nekoliko odabranih vježbi efikasno u borbi protiv bolesti koje rezultiraju pogoršanjem kognitivnih sposobnosti. Stoga se savjetuje da se ove vježbe ne zanemaruju.

Oglasi