Sveti Jovan Zlatousti je čuveno savjetovao da se ne hvalite fizičkim žrtvama kao što su produženi periodi posta, izbjegavanje određene hrane i pića ili nošenje neudobne odjeće.

Umjesto toga, treba se fokusirati na pronalaženje unutrašnjeg mira i naučiti ostati smiren pred ljutnjom ili agresijom. Ako se i dalje drži gorčine i neprijateljstva, kakva je korist od kažnjavanja fizičkog tijela? Božićni post ima svoje korijene u primjeru koji je dao sam Isus Krist, koji je prvobitno trajao samo sedam dana. Međutim, 1166. godine Sinoda svih kršćana je proglasila da se post treba produžiti na 40 dana u budućnosti. Ipak, onima koji zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu da se uzdrže od životinjskih proizvoda punih 40 dana, dozvoljeno je sedam dana da se pridržavaju “malog posta”. Unutar naše zajednice vodi se dugogodišnja debata: da li se oni koji odluče da ne poste smatraju grešnicima?

Stalno prisustvo grijeha u našim životima je uzrokovano našom vezanošću za osnovne potrebe kao što su hrana, odmor i slobodno vrijeme, koje uzdižemo na nivo idola. To, pak, vodi do nemoralnog postojanja. Da bismo omogućili našem duhu da diše, neophodan je svakodnevni post. Iako čin zanemarivanja posta nije inherentno grešan, on ne pomaže u težnji za oslobođenjem od grijeha. Post je samo jedan od različitih metoda za postizanje ovog cilja. Prema riječima o. Objašnjenje Gojka Perovića, čovjekova duša i tijelo se svjesnim postom čiste od grijeha. Svetost nije prirodno stanje čovjeka, a posvećenost cilju je ključna. Čak ni pozitivno raspoloženje od prethodnog dana ne garantuje jutro bez problema; zato je svakodnevna težnja ka bezgrešnosti vitalna. Praksa posta smatra se vrijednim oruđem u očišćenju od grijeha. Njegovi izraženi osjećaji pružaju putokaz za smjer kojim bismo trebali ići, nudeći smjernice i upute o putu koji treba slijediti.

Od ključnog je značaja da ostanete spremni za neočekivani Gospodnji povratak, jer neće biti prilike da se oslobodite greha. Od najveće je važnosti svaki dan činiti svjestan napor ka oslobađanju od okova grijeha. Post je jedan od načina da se to postigne, jer trenira um i dušu da oslobode strast i ojačaju vjeru u Gospodina. To je, zaključio je, imperativna praksa za sve vjernike koji traže oslobođenje od grijeha.

Oglasi