Ljiljana Žikić Karađorđević je svojim zadivljujućim izgledom i nepokolebljivom hrabrošću i stavom ostavila trajni utisak na mnoge muškarce. Svojim životom neustrašivo je branila Kosovo i bila je poznata kao najljepša žena u bivšoj Jugoslaviji. Ljudi koji su imali privilegiju da lično poznaju Ljilju mogu potvrditi njenu neodoljivu harizmu i energiju koja je opčinila svakoga koga je upoznala. Uprkos njenom javnom imidžu, vrlo se malo zna o njenom privatnom životu, posebno o njenim romantičnim vezama, koje uključuju glasine o vezi s princom Tomislavom. Rođena 9. marta 1957. godine u Kragujevcu, Ljilja je bila srednje dijete Živka Đogovića, vozača iz Hercegovine, i majke Milice iz sela Žabara kod Topole. U mladosti je pohađala muzičku i baletsku školu i aktivno radila u pozorištu “Joakim Vujić” u Kragujevcu.

 

Nakon razvoda roditelja, Ljiljana se sa majkom i braćom i sestrama preselila u selo Žabare. Uprkos tome što ih je otac napustio, Ljiljana, poznata po svom žarkom traganju za pravdom, odlučila je da odbaci očevo prezime Đogović i umjesto toga prihvatila je majčino prezime Žikić, uz prezime bake po majci Manojlović, koja je nažalost rano preminula. Dob. Ljiljana je uspješno završila studije na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu i 1978. godine osvojila prestižnu titulu Mis SR Srbije, a iste godine je stigla i do finala takmičenja “Miss Jugoslavije”. Ljiljanina manekenska karijera je cvjetala, a krasila je naslovnice brojnih časopisa širom SFRJ. Početkom osamdesetih Ljiljana se otisnula u svijet filma i ostvarila male, golišave uloge u predstavama kao što su “Nije nego”, “Tigar”, “Balkan ekspres” i “Grlom u jagode”. Međutim, njena prava strast ležala je u muzici, i na kraju je otkrila svoj poziv kao pjesnikinja. Njena prva objavljena kolekcija pod nazivom “Tebi” predivno prikazuje njen umjetnički duh. Ljiljana se dva puta udavala i razvodila i iz tih brakova ima šestoro djece.

 

Dina, njena najmlađa kćerka, stekla je javno priznanje svojim nastupima u rijaliti programima. Malo je poznato da je Ljiljana posjedovala neviđenu ljepotu kojoj ni princ Tomislav Karađorđević nije mogao da odoli. O njihovoj romantičnoj vezi kruže mnoge priče i glasine. Prvi put su se sreli 1993. u hramu Svetog Save na Vračaru, a godinu dana kasnije ponovo su se ukrstili u manastiru Milton u Torontu. Ljiljana je posjetila svoju sestru Gordanu sa namjerom da tamo i ostane. Međutim, 1999. godine, tokom NATO agresije na SRJ, Ljiljana je 28. marta donijela odluku da se dobrovoljno prijavi u VJ. Nažalost, samo četiri dana kasnije, 1. aprila 1999. godine, Ljiljana je tragično preminula na borbenim dužnostima u Vojsci Jugoslavije. 125. motorizovana brigada kod sela Ljubenić kod Peći. Ona je, zajedno sa još dvojicom vojnika, žrtva zasjede albanskih terorista. Ljiljana je u trenutku prerane smrti imala samo 42 godine.

 

Oglasi