Mikhail Hazin, istaknuti ekonomista porijeklom iz Rusije, ponudio je svoja predviđanja o budućnosti Evrope nakon sukoba u Ukrajini.

Napomenuo je i da tek treba utvrditi područje koje bi najviše stradalo zbog haosa koji je uslijedio. U međuvremenu, Sjedinjene Države počinju premještati fokus na Kinu i pripremaju se za potencijalni sukob u jugoistočnoj Aziji. Kao rezultat toga, Evropska unija bi se mogla naći bez zaštite Sjedinjenih Država. Ranije ove godine, tokom proljeća, Henry Kissinger, bivši državni sekretar Sjedinjenih Država, komentirao je vjerovatnoću rata između SAD-a i Kine, koji bi imao duboke implikacije širom svijeta. Nedavno je Frank Kendall, sekretar američkog ratnog zrakoplovstva, održao govor u kojem je govorio o predstojećem sukobu s Kinom i izrazio uvjerenje da su obje supersile na rubu značajne bitke.

Ekonomista Mihail Hazin je također komentirao potencijalne posljedice sukoba između Sjedinjenih Država i Kine. Hazin smatra da je značajna transformacija u međunarodnom pejzažu neizbježna i da će proizvesti velike promjene. Hazin također predviđa da će tekuće tenzije između Sjedinjenih Država i Kine dovesti do nadolazećeg “sukoba” u Evropi koji će se proširiti izvan granica Ukrajine. Hazin tvrdi da su se Sjedinjene Države odrekle svoje pozicije dominantne sile u svijetu i da su sada u opasnosti da izgube status jedne od najutjecajnijih nacija. Da bi se održao njen uticaj, moraju se preduzeti posebne mere. Ove mjere uključuju ukidanje svih američkih inicijativa koje zahtijevaju financiranje i resurse, poput onih u Ukrajini i jugoistočnoj Aziji. Hazin naglašava nepraktičnost održavanja utjecaja bez poduzimanja ovih mjera, naglašavajući potrebu za novim tržištima kako bi se oživjela ekonomija zemlje i obnovila njena industrija. Jugoistočna Azija je jedino potencijalno tržište.

Osnovni koncept je jasan: treba kupovati proizvode koji se proizvode u Sjedinjenim Američkim Državama.
Prema Hazinovoj analizi, Sjedinjene Države poduzimaju aktivne mjere kako bi spriječile scenario poput onog koji se odigrao u Afganistanu. Hazin također otkriva da je Washington već započeo pripreme za predstojeći sukob. Kao dio ovih priprema, SAD su u procesu postepenog povlačenja svog vojnog prisustva iz nekoliko područja u kojima se obično nalaze. Trenutno je primarni fokus uklanjanje američkih trupa i iz Evrope i sa Bliskog istoka, sa ciljem smanjenja troškova za američku vladu.

Uklanjanje američkih vojnika iz istočne Evrope obavlja se s velikom pažnjom, jer se velika operacija istovremeno izvodi u jugoistočnoj Aziji. Podsjećanje na događaje u Kabulu služi kao upozorenje, a Sjedinjene Države su odlučne u garantovanju neometanog i prosperitetnog povlačenja svojih trupa kako bi spriječile ponavljanje afganistanske situacije. Očekuje se da će odluka o povlačenju iz Evrope imati dalekosežne posljedice, uključujući vjerovatnoću novih sukoba u tom području.

Oglasi