Tijekom cijelog dana na riječku regiju padala je ogromna količina kiše.

Prema izvještajima RiMetea, sinoć je u 21.10 sati u lokaliziranim područjima palo gotovo 150 mm kiše, prenosi Index.hr.

Kiša ne pokazuje znakove da jenjava, dapače, pojačava se u tandemu sa gromoglasnim hukom.

Kako javlja HRT, nedavne poplave izazvale su veliku štetu u cijelom gradu. Posebno je pogođen zapadni region, gdje su potopljeni podrumi i stambenih i poslovnih objekata. Nastale gužve u saobraćaju bile su velike, sa povremenim zaustavljanjima kretanja. Pet vatrogasnih jedinica ostalo je aktivno na licu mjesta kako bi se pozabavili posljedicama poplave.

3. maja, dok smo bili u procesu otkopavanja šahtova, podvožnjak je doživio poplavu zbog čega su se neki automobili zaustavili. Problem je riješen na najbolji mogući način. Najviše je pogođen zapadni dio grada. Vatrogasci su vršili različite intervencije na područjima kao što su Zamet, Rujevica, Dječiji dom, Kantrida, te okolina grada. Za sada nije prijavljena veća šteta. Međutim, vjerovatno je da će ukupni razmjeri štete postati jasniji u narednim danima. Ekipa, predvođena Vedranom Butorcem, voditeljem smjene Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, uputila se prema Zametu gdje je jedan podrum bio ugrožen.

HAK upozorava da su određena područja cesta vlažna i nesigurna, te snažno savjetuje vozačima da svoju brzinu i način vožnje prilagode trenutnom stanju na cestama. Osim toga, HAK predlaže vožnju s uključenim farovima i održavanje sigurnog prostora između vozila.

Snimci poplavljenih puteva su sveprisutni na platformama društvenih medija. Prema iskazima očevidaca, situacija je posebno teška u centru grada. U Opatiji, čuvenu šetnicu uz obalu također je progutao ocean, bez znakova poboljšanja.

Republički hidrometeorološki zavod za večeras predviđa oblačno vrijeme koje se približava sa zapada. Očekuje se da će kišu prvo donijeti sjeverozapad, a kasnije u noći i ostala područja Republike Srpske. Kako javljaju Nezavisne, jak vjetar je već večeras zahvatio zapadnu regiju Republike Srpske.

U Banjaluci su brojne lokacije također dobile pažnju vatrogasnih službi. Kako je saopćeno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, večeras se očekuje oblačno vrijeme sa zapada, što će rezultirati padavinama počevši od sjeverozapada, a zatim se tokom cijele noći kretati iu ostalim područjima Republike Srpske.

Kako se navodi, predviđa se da će vjetrovi koji će duvati jugozapadni i južni u rasponu od umjerenog do jakog.

Oglasi