Tokom govora u Evropskom parlamentu, Breton je izvijestio da su kao dio njihovog angažmana na različitim platformama uputili konkretan zahtjev da budu spremni za potencijal Hamasa u izvođenju živih egzekucija.

To je rizik od kojeg smo dužni zaštititi naše građane. Breton je naglasio potrebu za uvjeravanjima ovih platformi da su u potpunosti opremljene da se izbore s takvim slučajem, kao što je navedeno u CNN-ovom izvještavanju o govoru.

Prošle sedmice, glasnogovornik Hamasovih brigada, Al-Kasam, dao je izjavu u kojoj je naznačio da Hamas ima planove da izvrši egzekucije talaca koji nisu borci. Ova pogubljenja bi se snimala i dijelila na društvenim mrežama i mejnstrim medijskim platformama u znak odmazde za bilo kakve izraelske napade na civile u Gazi bez upozorenja.

Tokom emitiranja Al Jazeere na arapskom jeziku u ponedjeljak, Abu Obaid, predstavnik Hamasa, u audio poruci je naveo da će čin pogubljenja civilnih talaca, koji će se prenositi putem audio i video zapisa, poslužiti kao odmazda svakom nenajavljenom Izraelcu. napada na sopstvene civile u njihovim domovima.

Breton je naglasio da nedavni fokus na odgovornost izvršnih direktora platformi i njihovo upravljanje (ili nedostatak istog) ilegalnim sadržajem koji oni šire šalje jasan signal: Evropa se razvija. Zakon se mora poštovati. Breton je ponovio da će način na koji platforme odgovaraju na upite Komisije biti uključen u njihove dosijee u vezi s poštovanjem obaveza propisanih Zakonom o digitalnim uslugama EU (DSA).

Primarni cilj donošenja ovog zakona bio je uspostavljanje sigurnog i zaštićenog digitalnog okruženja, osiguravajući zaštitu osnovnih prava korisnika i poslovanje pod jednakim okolnostima.

Oglasi