Ovom smesom premažite zidove rerne i ostavite da odstoji preko noći.

Postoji mnoštvo ugodnih i neverovatno jednostavnih tehnika za efikasno uklanjanje tvrdokorne masnoće bez pribegavanja jakim hemikalijama, a jedan TikToker je osmislio metodu koja zadivljuje njegove pratioce bez napora čišćenje rerne bez potrebe za ribanjem.

Kako bi se osiguralo da se riba ne lijepi za dno tiganja tokom prženja, najbolje je dodati samo jedan sastojak, koji garantuje konstantno savršen rezultat.

Natrijum bikarbonat, opšte poznat kao soda bikarbona, ima jedinstvenu sposobnost interakcije sa molekulima kada se kombinuje sa alkoholnim sirćetom. Dok su soda bikarbona i ocat potpune suprotnosti, soda bikarbona je snažnija i služi u svrhu razgradnje organskih supstanci, kaže May Nieman, cijenjeni profesor hemije na Državnom univerzitetu Oregon.

Sirće i soda bikarbona zauzimaju suprotne krajeve pH skale, što određuje kiselost ili alkalnost supstance. Služeći kao osnova, soda bikarbona efikasno razgrađuje organske supstance poput prljavštine i masnoće, dok njen mineralni sastav garantuje nežan proces čišćenja koji izbegava bilo kakvo moguće grebanje.

Kada se sirće, kisela supstanca, kombinuje sa mineralima, ima sposobnost da ih razgradi. Kombinacija ova dva sastojka može dati izvanredne rezultate! Miješanjem sode bikarbone sa sirćetom, kiselina efikasno razgrađuje sodu bikarbonu, što rezultira oslobađanjem plina ugljičnog dioksida. Ovaj plin igra ključnu ulogu u potpunom uklanjanju prljavštine.
Koji su koraci za efikasno korištenje sode bikarbone i sirćeta za čišćenje pećnice?

SASTOJCI
Za ovu mješavinu trebat će vam 1/2 šolje sode bikarbone, zajedno sa po 1 kašikom sapuna i sirćeta.

Na koji način se koristi?
Ovu mješavinu obilno nanesite na unutrašnje zidove pećnice, osiguravajući potpunu pokrivenost, i ostavite da djeluje magično preko noći. Kada svane novi dan, jednostavno zgrabite krpu i nježno izvadite smjesu iz pećnice, ostavljajući za sobom netaknutu površinu. Za sve preostale ostatke, navlažite krpu sirćetom i obrišite je na kraju.

Oglasi