Palenta je odličan izbor za doručak jer je lagana i zasitna, pružajući dovoljno energije za ostatak dana.

Iako je nekada bio uobičajena namirnica na stolovima za doručak, u posljednje vrijeme je pomalo zanemaren. Međutim, nikada nije kasno da ponovo uvedete ovo ukusno jelo na svoj jelovnik.

Porijeklom iz Italije, ova visoko hranljiva namirnica pravi se od kukuruznog griza. Može se naći u vrećicama i raznim ambalažama, a njegova svestranost omogućava nebrojene metode pripreme.

Preporučljivo je jesti palentu na sedmičnoj bazi zbog njene sposobnosti da pročišćava crijeva i ubrzava metabolizam. Podrazumijeva se da je to mnogo zdravija opcija od pekarstva. Osim toga, vrijeme pripreme palente je samo pet minuta, što je čini pogodnim i efikasnim izborom.

Za pripremu jedne porcije palente počnite prokuhavanjem 2 decilitra vode. Dodajte jednu kašiku soli i ekvivalentnu količinu masti ili ulja u vodu. Kada voda proključa, sklonite je sa vatre i dodajte dve i po kašike palente.

Miješajte sastojke na nižoj temperaturi ne duže od dvije do tri minute. Da biste poboljšali okus, razmislite o dodavanju sira, vrhnja, lanenih sjemenki, sjemenki suncokreta ili ajvara u palentu. Dodatno, može se poslužiti i preliti toplim mlijekom za dodatno bogatstvo.

Oglasi