STAN KOJI NEMA VRATA U SVOJOJ UNUTRAŠNJOSTI – jedina vrata su ona od toaleta

 


Ovaj interesantan stančić nalazi se u lijepoj Art Nouveau zgradi u srcu Ljubljane. Bogato dekorisan plastikom na fasadi i široka drvena kapija sa rezbarijom sjajna su uvertira za ovaj stan kojeg krase jaki kontrasti. Crno i bijelo, metal i drvo, sjaj i mat, staro i novo, cigla i gips: sve se to našlo na jednom mjestu u stanu od oko 70 kvadrata raspoređnih na dva sprata.


Arhitektica Špela Kokalj, koja je radila ovaj projekat, podijelila je funkcije stana sasvim logično: dole je dnevni boravak, dok je gore predviđeno za spavanje. Do sprata vodie stepenice sa 14 veoma visokih gazišta kako bi se smanjila površina koje stepenište zahtvata. Stepenici su napravljeni od rustičnog drveta, dok je konstrukcija od čelika.


Još jedna posebna zanimljivost ovog stana je što nema unutrašnjih vrata osim onih na toaletu, a i ta vrata su potpuno neupadljiva jer su u crnoj boji baš kao i zid na koji su stavljena. Pošto je cijela jedna strana stana u crnoj boji, prostor djeluje veće jer je vizuelno dobio na dubini.

Oglasi