Zanemarivanje svakodnevnog vitamina može imati značajan uticaj na zdravlje ako se ne kontroliše. Vitamin B12, neophodan kofaktor u enzimima, je specifičan nutrijent u pitanju.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) navode da ako se ne liječi, nedostatak vitamina B12 može uzrokovati komplikacije s krvlju i nervnim sustavom, uključujući one povezane s kičmenom moždinom i mozgom.
B12 je organizacija definirala kao vrstu vitamina koji je i topiv u vodi i koji se dobiva iz životinjskih proizvoda. Prvenstveno se nalazi u crvenom mesu, proizvodima od jaja i mliječnim proizvodima. B12 se spaja sa glikoproteinom poznatim kao unutrašnji faktor u krvotoku i pomaže u izgradnji DNK, mijelina i masnih kiselina.

Umor i bljedilo tipični su pokazatelji anemije ili žutice, a oba su simptomi koji se obično povezuju s nedostatkom vitamina B12. Ova insuficijencija također može utjecati na stvaranje crvenih krvnih stanica.

Oštećenje područja nervnog sistema izvan mozga i kičmene moždine označava se kao periferna neuropatija. Dodatni simptomi koji se mogu pojaviti uključuju upalu jezika, glavobolje i razne probleme mentalnog zdravlja koji proizlaze iz hemijske neravnoteže.


Osim u slučajevima kada je pacijent stariji i na liječenju, oštećenje mozga i kičmene moždine koje rezultira demencijom općenito je neuobičajeno u manje teškim slučajevima.

Vodeći faktori rizika i uzroci nedostatka B12 su autoimuni poremećaji kao što je perniciozna anemija. Ova bolest pokreće stvaranje antitijela protiv unutrašnjeg faktora, što u konačnici ometa proizvodnju glikoproteina i apsorpciju B12 u krvotok. Drugi uzrok je malapsorpcija, koja može proizaći iz perniciozne anemije ili drugih faktora kao što je operacija želučane premosnice koji utiču na sposobnost tijela da skladišti vitamin. Dodatno, nedostatak može biti rezultat jednostavne neadekvatnosti ishrane, gdje pacijenti ne konzumiraju dovoljno hrane. Prije svega, starija populacija je najosjetljivija na nedostatak B12, bez obzira na osnovni uzrok.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), treći faktor se često susreće među strogim pristašama vegana i može se jednostavno riješiti oralnim uzimanjem vitaminskih suplemenata. Dok se drugi uzroci bolesti mogu riješiti na ovaj način, određenim pojedincima mogu biti potrebne vitaminske injekcije, posebno onima čiji su proteini intrinzičnog faktora napadnuti od strane njihovog vlastitog imunološkog sistema. Perniciozna anemija, stanje u kojem tijelo ne može apsorbirati dovoljno vitamina B12, najčešće se nalazi kod osoba sjevernoevropskog porijekla.

Oglasi