Nedavno je na društvenoj medijskoj platformi TikTok uočen alarmantan obrazac koji potiče iz obližnje Hrvatske i osvaja tinejdžerke u Srbiji. Konkretno, ovaj obrazac podrazumijeva uranjanje tampona u alkoholna pića poput votke i njihovo umetanje u genitalnu regiju s namjerom da se opijaju. Uprkos ozbiljnim zdravstvenim opasnostima i posljedicama povezanim sa ovim ponašanjem, brojne mlade djevojke ne uspijevaju u dovoljnoj mjeri da prepoznaju potencijalne opasnosti.

 

Pedijatar dr Saša Milićević izrazio je zabrinutost nakon liječenja brojnih maloljetnih pacijenata koji su se uključili u ovaj opasan trend. Pored toga, ginekolog Vanja Milošević izrazio je zabrinutost zbog nedovoljne zdravstvene edukacije mladih djevojaka i razgovarao o teškim posljedicama do kojih takvo neodgovorno ponašanje može dovesti.

 

Doživljavanje prve menstruacije može biti traumatičan događaj za brojne mlade djevojke, a mnoge nisu svjesne potencijalnih zdravstvenih opasnosti povezanih s ovim rizičnim trendom. Kombinacija zloupotrebe alkohola i upotrebe tampona natopljenih alkoholom može ozbiljno naštetiti vaginalnoj flori, što dovodi do mogućnosti infekcija i upala. Za rješavanje ovog opasnog trenda, neophodno je dati prioritet adekvatnom zdravstvenom obrazovanju, posebno u pogledu reproduktivnog zdravlja, za mlade pojedince. Uključivanje u otvoreni dijalog o zdravstvenim rizicima i posljedicama ovakvog ponašanja može poslužiti kao preventivna mjera i motivisati mlade ljude da donesu informisane odluke o svom blagostanju.

 

Oglasi