Odmor se obično doživljava kao vrijeme za odmor i pomlađivanje, ali nepredviđene okolnosti ga mogu brzo pretvoriti u noćnu moru, pogotovo ako niste uložili u zdravstveno osiguranje. Ova nesrećna situacija dogodila se Mariji, majci sa prebivalištem u Beogradu, koja je svog 11-godišnjeg sina odvela na odmor u Hrvatsku. Naime, ukrcali su se sa svojim rođacima u Knin i svaki dan provodili istražujući Jadran. U početku je sve izgledalo u redu, ali Marija je otkrila da su u avgustu odlučili posjetiti more. Unatoč cjelokupnoj ljepoti mora i svakodnevnim aktivnostima njenog sina na plivanju i ronjenju, nije bilo znakova predstojećih nevolja.

 

– Jedno jutro moj sin se probudio žaleći se na jaku bol u uhu. Odmah sam znala zašto. Marija je rekla da je sigurno imao upalu uha jer je ronio bez prestanka. Odlučila je da ode u lokalnu apoteku da kupi antibiotike jer nije imala osiguranje. Međutim, u apoteci je dobila razumno odbijenicu i upućena je ljekaru. Pojasnila je da je najbliža privatna medicinska ustanova u Šibeniku, koji je od Knina udaljen 30 do 45 minuta vožnje. Zbog toga je odlučila riskirati u Domu zdravlja, koji je jedina medicinska ustanova u Kninu i udaljena je samo nekoliko minuta hoda. Zabrinuta zbog pogoršanja bolova u uhu kod sina, odmah je otišla u Dom zdravlja. Opisala je kako je pronašla čekaonicu koja je bila skoro prazna, sa samo pet drugih ljudi.

 

Medicinska sestra se potrudila da bude izuzetno ljubazna i uvjerila me da ne brinem, obećavajući da će se odmah obratiti ljekaru. Ubrzo nakon toga se vratila i uputila me da bez brige uvedem svoje dijete. Doktor je detaljno pregledao mog sina, u želji da što prije da odgovarajuće antibiotike. Čak je proveo istraživanje na internetu kako bi odredio najprikladnije antibiotike za malu djecu, jer je to još uvijek uobičajena praksa prvenstveno za odrasle. Na kraju mi ​​je dao antibiotske kapi i dao mi detaljna uputstva kako da ih dam svom sinu. Oduševljena Beograđanka je napomenula da ne mora da plaća nikakve naknade i da od nje nisu potrebna nikakva dokumenta.

 

Pa, to je istinski primjer ljudske prirode i spremnosti da se pomogne strancu u nevolji. Zahvalan sam što ovakvi pojedinci postoje, a uvjeren sam da će ih biti još. Marija zaključuje podsjećajući da je RFZO sklopio ugovore sa 20 zemalja za pružanje hitne medicinske pomoći. Kao rezultat toga, svi građani sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom koji posjećuju ove zemlje kao turisti mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć koju pokriva RFZO. Privatno zdravstveno osiguranje obično se kreće od 10 do 25 eura po osobi, a neke osiguravajuće kuće nude porodične pakete za 40 eura ili čak manje. Cijena varira u zavisnosti od destinacije, broja osoba i starosti osiguranika.

Oglasi