Slavica Stojan, hrvatska historičarka književnosti, spisateljica i članica Predsjedništva Matice hrvatske, iznijela je pogrdne primjedbe o navodnim zahtjevima Srbije na kulturno naslijeđe za koje smatra da pripada Hrvatskoj. Uporedila je Srbe sa upornim bubama, naglašavajući njihovu otpornost i teško iskorenjivanje. Stojanovo poređenje Srba sa “dosadnim insektima” bilo je i sramno i nepoštovanje. Nadalje, ona je Srbe nazvala grabežljivcima koji vrebaju na granici i predložila da ih treba eliminisati gaženjem, otrovima i bacačima plamena.

 

Na naslovnoj strani lokalnog lista “DuList” pojavio se skandalozan ispad. Stojan, koga je DuList intervjuisao, a Index prenijeo, prokomentarisao je „srpsko prisvajanje dubrovačke kulturne baštine“. Priznala je da razmišlja da li da odgovori, ali je na kraju odabrala da to učini na uznemirujući način koristeći govor mržnje. Stojan je rekao: “Zašto bi nas bilo briga? Imamo svoju državu, svoju vojsku, policiju, granice i funkcionalnu ekonomiju. Oni nas štite.” Stojan je takođe napomenula da dok Ministarstvo kulture i spoljnih poslova šalje protestne note, Vlada Srbije ih ignoriše. Ona je situaciju uporedila sa prirodnom pojavom u kojoj uporne bube godinama pokušavaju da se infiltriraju u kuće, dvorišta, poplavljene ulice i upadnu u unutrašnje prostore. Proširujući svoju prethodnu izjavu, naglasila je poteškoću eliminacije određenih vrsta buba nakon što napadnu domaćinstvo.

 

Bez obzira na metode koje se koriste, bilo da se radi o fizičkom gaženju, otrovu ili opsežnim mjerama, ove bube se pokazuju kao strašni protivnici. Dozvoliti ovim štetočinama da nasele vaš dom nije opcija. Umjesto toga, treba se nemilosrdno i sistematski boriti protiv njih, spriječiti njihovo prisustvo na namještaju i posteljini i trajno ih iskorijeniti. Nakon godina nepokolebljivih napora i strateških promjena, bube su na kraju nestale iz njenog doma i neko vrijeme se više nisu pojavile. Isti oprezan pristup mora se poduzeti prema potencijalnim grabežljivcima koji vrebaju na granicama. Čovjek mora ostati pažljiv i pažljiv, nikada ne spuštajući gard. Zatim je napravila poređenje između Srba i agresivnog i invazivnog klana, sličnog pomenutim štetočinama koje se uvlače u nečiju kuću.

 

Kao rezultat toga, potrebno je poduzeti odlučne mjere. Izjave i najave pojedinaca ukazuju na njihov kulturni i civilizacijski napredak. Ove osobe imaju nepokolebljivu želju da prošire svoju teritoriju i ne žele se odreći svog prostora. Prema Stojanu, neki pojedinci imaju neutaživu žeđ za svemirom. Koja je moderna nacija u današnjem svijetu fiksirana na teritorijalnu ekspanziju? Srećom, živimo u svijetu u kojem imamo slobodu da živimo gdje god želimo, sve dok pošteno zarađujemo. Ako želimo biti blizu okeana, možemo posjetiti plažu, plivati ​​i provesti cijelo ljeto u hotelu ili vikendici. Slavicine izjave izazvale su oštre reakcije na društvenim mrežama u Hrvatskoj.

Oglasi