SPOJ UMJETNOSTI I ARHITEKTURE – bolnica u Baltimoru drugačija od svih !

Po ulasku u zdravstvenu ustanovu u Balzimoru niko  ne očekuje da vidi ogromnu skulpturu nojevog jaja na informativnom pultu ili kubističku instalaciju krave odma iznad nje. Ovdje je to, sasvim uobičajena slika. Bez obzira na ustaljena načela po kojima bolnice moraju da imaju zelene zidove i blještavo neonsko svjetlo, ovaj medicinski kompleks obiluje različitim bojama i umjetničkim djelima.

dizajnidom12

dizajnidom13

Blumberg je insistirao na tome da umjetnine budu glavni dio dizajna građevine. Uvrštavajući umjetnička djela u dizajn dovodi do toga da boravak u bolnici više ne predstavlja  traumatično iskustvo, već može doprinijeti bržem ozdravljenju. Arhitekte i umjetnici koji su oživjeli ovu zgradu će, , na isti način oživjeti i sve one koji uđu u nju, nadamo se tome .

dizajnidom11

Umjetnik Spenser Finč koji je inspirisan Moneovim pejzažima,  osmislio je vjerujemo najdramatičniji estetski element – svjetlucavu fasadu od čelika i stakla. Unutar pedrijatrije,gdje prirodna svjetlost prodire kroz holove, ističući kolaže i slike , uglavnom je  inspirisan knjigama za djecu, dok su sobe pacijenata, osim medicinskim aparatima, opremljene igračkama i ilustracijama .
Najdominantnije među svim elementima je nojevo jaje na informativnom pultu i riba koja razdragano pliva iznad stepeništa. “Željeo sam da djeci pružim mogućnost da se zabave, da osjećaju da će, baš zato što su došli tu u bolnicu, stvari krenuti samo na bolje”, kaže arhitekt.

Oglasi