Incident snimljen na snimku ostavio je gledaoce krajnje zaprepaštene i zatečene. Motorni čamac koji je lagano krstario Dunavom, da bi se iznenada našao suočen sa najneočekivanijim i neprijatnim problemom. Roj tolstolobika, oštrih zuba i agresivnog držanja, neočekivano je jedan za drugim krenuo u napad na čamac. Nesretne osobe na brodu podnijele su najveći teret ovog napada, sa udarcima koji su pljuštali po njihovim glavama, ramenima i leđima, i pokušavajući da se zaklone vlastitim rukama. Začudo, međutim, takvo ponašanje nije neuobičajeno za ove ribe, posebno kada je riječ o susretu s gojaznim osobama koje su poznate po tome što izazivaju takve reakcije. Osnovni razlozi za ovo neobično ponašanje riba mogu proizaći iz njihovog instinktivnog odgovora na uočene prijetnje od drugih životinja ili njihove urođene migracije.

 

Još uvijek je neizvjesno da li su ribe koje su uočene zapravo tolstolobik, ali su ribari ranije primijetili dosljednu pojavu buke u tom području. Ovo je navelo mnoge da nagađaju da li bi riba mogla da reaguje na muziku koja se čuje sa obližnjih splavova, potencijalno da se time “uzbuni”. Vrijedi napomenuti da iskakanje iz vode nije neuobičajeno ponašanje za ribe, jer se može povezati s obrascima migracije. Na primjer, ribolovci često prepoznaju šarana po skokovima na određenim lokacijama, što se obično događa kada se ove ribe spremaju na seobu. Ovaj neobičan incident privukao je pažnju javnosti i pokrenuo rasprave o ponašanju riba i raznim faktorima koji mogu doprinijeti njihovim iznenadnim i neuobičajenim postupcima.

 

“Ovo je zaista nešto što nisam nikada ranije video. Bilo je čudno i pomalo zastrašujuće gledati kako ribe upadaju u čamac. Nisam ni znao da ribe mogu tako da se ponašaju”, izjavio je jedan od prolaznika.

Stručnjaci iz oblasti ribarstva skrenuli su pažnju na činjenicu da se neobično ponašanje koje pokazuju tolstolobike potencijalno može pripisati mnoštvu faktora koji su na njih utjecali u tom specifičnom periodu. Međutim, oni naglašavaju značaj dubljeg udubljivanja u istraživanje kako temeljnih uzroka tako i potencijalnih posljedica koje su proizašle iz ovog izvanrednog događaja.

 

Oglasi