Muškarac, koji je imao dvoje djece, upustio se u dugotrajnu borbu sa ajkulom dugom 4 metra, a cijela tuča snimljena je na video snimku. Uprkos tome što je uspio da oslobodi nogu iz čeljusti ajkule, australijski surfer Tobi Beg (44) trenutno je u kritičnom stanju i bori se za život nakon što ga je napala velika bijela ajkula u Novom Južnom Velsu u blizini Port Macquarie. Da nije bilo brzog odgovora njegovih kolega surfera, koji su mu odmah stavili zavoje na nogu koja je jako krvarila, nemilosrdni napad ajkule duge 4 metra doveo bi do njegove trenutne smrti. Svjedoci koji su razgovarali za lokalne medije rekli su da nikada ranije nisu bili svjedoci ovakvog spektakla. Surfer se borio sa ajkulom u vodi više od trideset sekundi, dok grabežljivac nije pokazivao znake da se povlači.

 

Tek kada je surfer, koji se zvao Beg i imao dvoje djece, uspio da dopliva do obale, shvatio je stepen povreda i količinu krvi koju je izgubio. Prema riječima svjedoka, Begu je otkinuta noga i zadobio je više krvavih rana. Odmah je pozvana Hitna pomoć, a Beg je u kritičnom stanju prebačen u obližnju bolnicu. Kao rezultat incidenta, policija je zatvorila Lighthouse Beach i dronom pratila obalu u potrazi za morskim psom, ali do sada nisu bili uspješni. Nakon 24-satnog zatvaranja, plaža je ponovo otvorena, a surferi su se vratili u vodu. TV Channel 9 News Australia je objavio dvije fotografije, jednu prije napada i jednu poslije, koje služe kao jezivi podsjetnik na rizike vezane za surfanje.

 

Dok je snimao surfere u okeanu, profesionalni fotograf je snimio neočekivani napad ajkule. Video prikazuje Bega i prijatelja, oboje u nevjerici, dok svjedoče kako im se u vodi približava veliki, nejasni oblik. Fotografija čak prikazuje ajkulu koja je hvatala Begovu dasku za surfanje. Nakon incidenta, Begov brat je nakon 24 sata kontaktirao novinare iz bolnice i otkrio da je njegov brat izgubio jednu nogu i da postoji opasnost od gubitka druge. Međutim, on je uvjerio da uprkos višestrukim operacijama i godinama rehabilitacije u budućnosti, Begov oporavak napreduje pozitivno.

Oglasi