U posljednje vrijeme video koji je producirao Neum izazvao je veliku polemiku na raznim društvenim mrežama. Video prikazuje živahnu grupu turista kako se veselo brčka na plaži, uz glasnu muziku koja svira iz zvučnika. Međutim, kako se snimak bliži kraju, praznična atmosfera postaje preokretna kada policajac prilazi grupi za navijanje i jasno gestikulira rukom da je njihovo ponašanje neprimjereno. Iako igranje samo po sebi nije problematično, većina korisnika TikTok-a pretpostavila je da je problem nastao zbog jačine muzike i da je zvaničnik zbog toga pokvario zabavu. Treba napomenuti da je video za dva dana prikupio skoro 300.000 pregleda, što je rezultiralo tipičnim nizom reakcija, od kojih su neke bile kontradiktorne.

 

Dok ta frakcija ne vidi nikakav problem u ovoj situaciji, mnogi drugi ovo ponašanje smatraju “pojednostavljenim” i neprihvatljivim. Što se same sezone tiče, na plaži je velika gužva. Ljudi se bude rano ujutro i stavljaju svoje peškire na pijesak kako bi osigurali mjesto u hladu za cijeli dan. Do 8 sati sva mjesta na plaži su zauzeta, pa pojedincima ne preostaje ništa drugo nego da pronađu alternativnu plažu ili prostor za sunčanje. U Tučepima je situacija slična kao u Podgori, kao iu mnogim drugim primorskim mjestima. Kako piše 24sata, kupači na ovim prostorima rano ujutro okupiraju svoju teritoriju tako što noć ranije stavljaju peškire i rekvizite kako bi rezervisali svoje mjesto uz obalu.

 

Ovaj problem traje najmanje tri godine, a možda i duže. Rezervacije mjesta se obično vrše ujutro i važe do 20:00 sati. Međutim, ako bi se neko probudio u 8 sati, ustanovio bi da su sva mjesta već zauzeta. Trenutni pogled iz mog stana potvrđuje da je svaki slobodan prostor zauzet. Naše jedine mogućnosti su ili izdržati intenzivno sunce odlaskom direktno na more ili potražiti drugu plažu. Srceparajuće je čuti da ova situacija traje već tri godine bez ikakve intervencije ili rješenja, smatra zabrinuti čitatelj.

Oglasi