Posada podmornice “Titan” svoju je smrt dočekala na iznenadni i bezbolan način tokom katastrofalne implozije, izjavio je bivši mornarički doktor Dale Moll. Putnici nisu bili svjesni problema i odmah su izgubili svijest. Podmornica je imala komoru pod pritiskom i zapečaćenu kapsulu za održavanje većeg unutrašnjeg pritiska od spoljašnjeg. Međutim, Moll sugerira da je cilindar od karbonskih vlakana puknuo, što je dovelo do implozije.

 

Uzrok proboja tlačne komore koji je doveo do implozije podmornice ostaje nejasan, uz moguća objašnjenja uključujući curenje, gubitak struje ili mali požar izazvan kratkim spojem. Sama implozija bila je i nasilna i trenutna, sa pritiskom trupa koji je uzrokovao uništenje unutrašnjosti, što je rezultiralo zgnječenjem i raspadom putnika. Do uništenja unutrašnjosti dolazi kada vanjski pritisak postane prevelik da bi ga podmornica mogla izdržati. Scientific American je izvijestio da bi podmornica, da je bila u blizini Titanica, doživjela veći pritisak od ugriza velike bijele ajkule.

 Unedjelju oko 8 sati ujutro podmornica kompanije “Ocean Gate” počela je da se spušta, ali je nakon otprilike sat i 45 minuta prestala komunicirati sa glavnim brodom. Uprkos opsežnim spasilačkim naporima, podmornica je i dalje nestala. Međutim, nedavni izvještaji sugeriraju da je američka mornarica možda uhvatila zvuk implozije koja se dogodila u nedjelju ujutro. Mornarica je ispitala zvučne podatke i identifikovala nepravilnost koja je odgovarala lokaciji podmornice, što ih je navelo na sumnju da se dogodila implozija ili eksplozija. Razlog za odluku američke mornarice da zadrži informacije o navodnoj imploziji podmornice ostaje misterija. Takođe nije jasno da li su o incidentu obavijestili porodice posade ili spasilačke ekipe. Uprkos slaboj nadi koja se pojavila kada je obalska straža prijavila da čuje uporne zvukove lupanja, grupe za pretragu nisu mogle locirati izvor buke niti potvrditi da li je to bio SOS signal. U iznenađujućem preokretu, francuska podmornica “Victor 6000” otkrila je u četvrtak olupinu podmornice u neposrednoj blizini Titanika.