Stefan Ivanović, koji ima dugogodišnje iskustvo u prehrambenoj industriji i direktor je centra za marketinšku strategiju ePlus Marketing Center, medijima ističe značaj odgovornog i transparentnog ponašanja kompanija u suočavanju sa kontaminacijom hrane i pića.

Ovo pitanje trenutno pogađa ne samo region već i Nemačku i SAD.

Kao neko sa više od dvije decenije iskustva rada u vrhunskim međunarodnim i regionalnim kompanijama u srednjoj Evropi i kao konsultant za različite projekte ekonomske podrške, Ivanović ističe da je čin manipulacije povjerenjem potrošača najnepoželjniji ishod s kojim se čovjek može suočiti.
Prema njegovim riječima, među masama postoji ogromno povjerenje u brendove. Ovo povjerenje nije ograničeno samo na poznate brendove, već se proteže i na manje, lokalne tvrtke ili domaće proizvođače.

Prema riječima stručnjaka, svaka kompanija se neizbježno suočava s krizom koja zahtijeva rješavanje. Kako bi se riješio problem, ključno je identificirati osnovni uzrok, koji može uključivati ​​ljudsku grešku, probleme sa transportom i druge slične faktore. Što je kompanija razvijenija i strukturiranija, manja je vjerovatnoća da će njihovi proizvodi biti kontaminirani.

Ivanović ističe važnost hitnog uklanjanja proizvoda kako bi se zaustavilo širenje problema, što je hitna akcija koju poduzimaju odgovorni brendovi.

U većini slučajeva, ako se problem ne spominje dan ili dva, postavlja se pitanje njegove istinitosti. Kada pojedinac prizna svoju grešku i prihvati odgovornost za svoje greške, zarađuje povjerenje drugih. To je obilježje odgovornog producenta, kako Ivanović prikladno zaključuje.

Ponašanje koje pokazuje korporacija “Coca-Cola” je u skladu sa ovim specifičnim pravcem delovanja. Ovisno o tome kako reagiraju i rješavaju problem, to bi potencijalno moglo imati pozitivan utjecaj na percepciju potrošača i dodatno ojačati njihovo povjerenje u brend.

Proizvođači često pokušavaju ispraviti trovanje ili drugu srodnu štetu što je prije moguće i minimizirati raspravu o tome. Kao rezultat toga, dostupnim informacijama o incidentu možda nedostaje transparentnost, što Ivanović vidi kao primarno pitanje.

Stefan Ivanović je istakao važnost transparentnosti u informisanju potrošača o trenutnoj situaciji. Neophodno je ne samo prenijeti da li se situacija zaista dogodila, već i da se proces na značajan način reguliše.

Kada je upitan o prisutnosti spornih supstanci u hrani i pićima širom svijeta, on priznaje da bi to pitanje moglo proizaći iz različitih propisa u različitim zemljama.

Prilikom izvoza proizvoda ključno je ostati informiran o određenom tržištu. Izvoznici obično osiguravaju da njihova proizvodnja ispunjava najstrože standarde. Ivanović naglašava da osim carinskih barijera, mogu se pojaviti i ekonomski pritisci koji dovode do širenja regulatornih briga.

Prema njegovom objašnjenju, najveći značaj u ovom scenariju ima implementacija kontrole na više nivoa.

U području prehrambene industrije, kontrola kvaliteta se provodi u različitim fazama kako bi se sve potencijalne opasnosti što je više moguće svele na minimum. Iako se mogućnost nepredviđenih okolnosti ne može u potpunosti iskorijeniti, višeslojni pristup praćenju služi kao zaštita od bilo kakvih i svih predvidivih nezgoda.

Implementacija HACCP-a i svih relevantnih standarda je obavezna za proizvodnju robe, kako je propisano zakonom. Uprkos tome, postoje slučajevi u kojima manje kompanije pokušavaju da zaobiđu ove propise uzimajući stvari u svoje ruke. Veći brendovi su, s druge strane, zamršeno osmislili propise koji su čak i stroži od onih koje je naložila vlada kako bi spriječili da se takve pojave dogode. Ovo je objasnio izvor.

Osim toga, istakao je značaj posedovanja deklaracija na prehrambenim artiklima, jer one mogu poslužiti kao vid preventivnih mera.

Prema riječima vještaka, obavezno je davanje deklaracije. Na naslovnoj strani mora biti navedeno koje radnje proizvođač može poduzeti u skladu sa zakonskim i regulatornim zahtjevima za deklariranje robe. Deklaracije bi trebale sažeto prenijeti najvažnije aspekte proizvoda, a kroz detaljno čitanje može se mnogo naučiti o samom proizvodu.

Tokom diskusije, on je otkrio nalaze istraživanja potrošača provedenog sa svojim kolegama o mišljenju informacija o ambalaži hrane. Prema istraživanju, potrošači se najviše oslanjaju na preporuke nezavisnih stručnjaka. Ivanović je naglasio da se tome često pridaje veći kredibilitet od izjava regulatornih tijela ili samih proizvođača, a u pojedinim slučajevima i prevazilazi nivo povjerenja u inspekcije koje sprovodi Vlada. Bez obzira na to, državne inspekcije i dalje uživaju značajno povjerenje potrošača.

Hrvatska korporacija “Coca-Cola” od jučer je potvrdila jedan slučaj kontaminacije proizvoda u gradu Rijeci. Pogođeni proizvod je staklena boca od 330 mililitara mineralne vode “Remerquelle” iz linije “Romerquelle Emotion” sa aromama borovnice i nara.

Iz Njemačke su se pojavile nove informacije o konzumiranju vrućeg čipsa u sklopu virusnog trenda poznatog kao “Hot Chip Challenge”, koji je rezultirao trovanjem dvije mlade djevojke.

Prodaja oba proizvoda je zaustavljena.

Oglasi