U Srbiji se 3. maja dogodio stravičan incident koji je ostavio naciju u šoku i žalosti. Vladislav Ribnikar, naoružan sa dva vatrena oružja njegovog oca, izvršio je brutalni masakr u svojoj osnovnoj školi. Tragični događaj odnio je živote devetoro nevinih učenika i jednog čuvara škole, dok je nastavnica historije i još šestoro djece povrijeđeno. Uticaj ovog besmislenog čina nasilja osjetio se u cijeloj zemlji, jer je ubica Kosta Kecmanović bacio mračnu sjenu na narod.

 

Nakon incidenta, Kosta se dobrovoljno predao nadležnima i nakon toga je primljen u ustanovu za mentalno zdravlje na procjenu. Tim stručnjaka specijaliziranih za mentalno zdravlje obavio je brojne razgovore s njim kako bi utvrdili da li ima neke mentalne poremećaje. Istovremeno, istog dana je priveden i Kostin otac Vladimir Kecmanović, visoko cijenjeni radiolog. On je mjesec dana ostao u pritvoru pod sumnjom da nije propisno obezbijedio oružje u svojoj rezidenciji. Miljana Kecmanović, Kostina majka, prošla je opsežno ispitivanje u tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li je njen sin bio izložen bilo kakvom obliku zlostavljanja ili zanemarivanja. Njeno svjedočenje je trajalo duži period, tokom kojeg je djelovala vidno potresena, ali je svesrdno sarađivala, dajući odgovore na sva pitanja koja su joj postavljena.

 

Prema pisanju medija, Miljana je nedavno pokušala da napusti Srbiju sa svojom mlađom kćerkom, ali ju je policija zaustavila na granici. Obavijestila je Centar za socijalni rad o svojim planovima da kćerku odvesti na kraći odmor, po preporuci njenog terapeuta, ali nije obavijestila nadležne. Izvori bliski porodici Kecmanović navode da Miljana i njen suprug planiraju da preuzmu nove identitete i da počnu iznova. Da bi zaštitila svoju kćerku, Miljana namjerava da lažira razvod od supruga Vladimira i da se preseli u inostranstvo. Vladimir će im se navodno pridružiti kada bude pušten iz pritvora.

Oglasi