Srbija očekuje naglu promjenu vremena u noći između srijede i četvrtka, pošto se približava hladni front. Ova promjena će donijeti nepovoljne vremenske prilike, uključujući značajan pad temperature od oko 15 stepeni. Pored toga, Srbija će doživjeti jaku oluju koju karakterišu obilne padavine, grad i jak orkanski vetar. RHMZ je izdao upozorenje na ovu iznenadnu promjenu vremena u noći između utorka i srijede, kao i srijede (25./26. jula i 26. jula 2023.). Prema prognozi, u sjevernim predjelima očekuje se oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a temperatura će tokom noći padati.

 

Ujutru i prije podne takve prilike će se potom proširiti na zapadne i centralne regione, a posle podne i na ostale dijelove Srbije. U područjima sa posebno jakom olujnom aktivnošću, u kratkom vremenskom periodu očekuje se znatna količina padavina, uz grad i jake udare vjetra koji mogu dostići i orkanske brzine (> 28 m/s). Izdato je upozorenje na naglu promjenu vremena na području Beograda. Očekuje se da će ova promjena nastupiti tokom noći između utorka i srijede, kao i tokom dana u srijedu. Prognoza predviđa oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature. Posljedično, postoji vjerovatnoća lokaliziranih i intenzivnih grmljavinskih nevremena, što rezultira značajnom količinom padavina u kratkom vremenskom periodu. Očekuju se grad i jak vjetar, uz mogućnost kratkotrajnog orkanskog vjetra (> 28 m/s). U međuvremenu, naučnici su izrazili zabrinutost zbog prikupljanja klimatskih podataka o temperaturi, toploti okeana i antarktičkom ledu.

 

 

Oni tvrde da se raspravlja o brzini i vremenu ovih promjena bez presjedana. UN upozorava na potencijalnu pojavu opasnih toplotnih talasa u Evropi, koji bi mogli nadmašiti prethodne rekorde. Međutim, zbog složenosti vremenskih i okeanskih sistema, teško je odmah pripisati ove događaje klimatskim promjenama. Istraživanja su u toku, ali naučnici su već zabrinuti zbog mogućnosti razvoja najgoreg scenarija, kako prenosi BBC. Prema Thomasu Smithu, ekološkom geografu na London School of Economics, nije bilo uporedivog perioda u kojem su sve komponente klimatskog sistema dostigle tako neviđene ili abnormalne nivoe. Posljedično, planeta je sada na neistraženoj teritoriji kao rezultat globalnog zagrijavanja uzrokovanog sagorijevanjem fosilnih goriva i toplotnog vala od prvog El Niña od 2018.

 

Oglasi