Široj javnosti poznato je da se plod smokve smatra izuzetno korisnim dodatkom u prehrani.

Prednosti sirupa od listova smokve nisu nadaleko poznate, ali je vrlo praktična supstanca koja se lako može napraviti u vlastitoj kuhinji. Da biste napravili ovaj sirup, trebat će vam sljedeće komponente:

  1. Trideset listova smokve.
  2. Jedan litar vode
  3. Jedan kilogram šećera
  4. Jedna vrećica limunske trave

Da biste pripremili sirup od smokvinog lista, počnite tako što ćete dobro oprati listove smokve i staviti ih u lonac sa litrom vode. Stavite lonac na umjerenu vatru i pokrijte ga poklopcem. Kada voda počne da ključa, podesite temperaturu da ne bi preterano ključala i kuvajte oko 20 minuta. Nakon što je sirup gotov, maknite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Zatim iscijedite sok iz listova tako što ćete ih iscijediti. Sok sjediniti sa šećerom i vratiti na šporet. Neprekidno miješajte dok se šećer ne otopi. Poslednjih minuta kuvanja u smesu dodajte limunov sok. Na kraju sipajte sirup u boce i odmah ih zatvorite tako što ćete okrenuti boce sa poklopcima okrenutim nadole kako biste spriječili izlazak topline. Ova metoda će pomoći da se sirup očuva duže vrijeme.

Sljedeće objašnjava korištenje ove metode:

Za razrjeđivanje sirupa preporučuje se korištenje omjera od 1 dijela sirupa prema 9 dijelova druge tekućine.
Osim što ga pijete običnog, možete ga pomiješati s vodom, ledom i scijedilom limuna. Nadalje, može se koristiti kao preljev za palačinke ili kao sirup za sladoled.

List smokve ima brojne praktične namjene koje ga čine vrijednim resursom. Ovo uključuje obezbjeđivanje pokrivenosti i zaštite u skromne svrhe, kao i zaštitu osjetljivih područja od elemenata. Osim toga, smokvin se list može koristiti u raznim zanatima i kreativnim poduhvatima zbog svog svestranog oblika i teksture.

  • Pomoć u liječenju kožnih oboljenja.
  • Stanje čira na želucu se može ublažiti.
  • Čin izbjegavanja zatvora olakšava se posebnim mjerama.
  • Poboljšava kardiovaskularno zdravlje promicanjem optimalne funkcije srca i krvnih žila.
  • Dostupna je pomoć kod afti.

Upotreba listova smokve je mnogobrojna, a jedna takva upotreba je proizvodnja ukusnog čaja od smokvinog lista. Osim toga, postoji mnoštvo recepata koji koriste listove smokve, koji će se sigurno svidjeti svakom nepcu.