Misterija oko sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) možda je konačno razotkrivena zahvaljujući revolucionarnom novom istraživanju.

Sindrom iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), koji se obično naziva smrt u krevetiću, je tragična pojava neobjašnjivog i naglog gubitka života kod spolja zdravog odojčeta, koji se obično javlja u prvih šest mjeseci njihovog postojanja.
Medicinski stručnjaci obično pripisuju pojavu ovog stanja kvaru u mozgu koji je odgovoran za regulaciju sna i disanja, što se obično manifestira kada dijete spava.

Prema nalazima klinike “Maio”, vjeruje se da kada dijete prestane da diše dok spava, ovaj nedostatak ometa njihovu sposobnost da se uplaše ili probudi.

Ispitujući uzorke krvi dobijene od preminule novorođenčadi koja je podlegla SIDS-u i drugim neobjašnjivim uzrocima, istraživači tvrde da su potkrijepili ovu teoriju. Do ovog zaključka došli su nakon upoređivanja navedenih uzoraka s krvlju prikupljenom od novorođenčadi dobrog zdravlja.

Nedavna publikacija u časopisu Lancet eBioMedicine otkrila je studiju koja otkriva značajno smanjenje nivoa butirilholinesteraze (BChE), enzima, kod novorođenčadi koja su podlegla sindromu iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) za razliku od zdravih beba i onih koji su preminuli iz alternativnih uzroka.

Značajan doprinos BChE u stimulaciji moždane aktivnosti je razlog za pojavu SIDS-a pretežno tokom spavanja.

Stoga se vjeruje da smanjeni nivoi enzima mogu spriječiti sposobnost djeteta da se probudi, čime se povećava vjerovatnoća SIDS-a.

Kroz istoriju, roditeljima je savetovano da bebe stavljaju na leđa dok spavaju, izbegavaju da stavljaju igračke i ćebad u krevetiće i da se postaraju da se ne pregreju, a sve u pokušaju da spreče nesrećne posledice povezane sa ovim sindromom.

I pored svih potrebnih mjera opreza, brojna djeca su nažalost izgubila živote, ostavljajući roditelje opterećene ogromnom krivicom dok se pitaju da li su mogli nešto učiniti da spriječe ovakvu tragediju.

Vođa ove studije, dr. Carmel Harrington, tragično je doživjela gubitak vlastitog djeteta u SIDS-u prije skoro tri decenije.

Prema riječima ljekara, porodice mogu pronaći utjehu u razumijevanju da nisu krive.

U okvirima studije, istraživači su napisali izjavu u kojoj ističu potencijal ovih nalaza istraživanja ne samo da identifikuju novorođenčad koja bi mogla biti podložna SIDS-u, već i da utiru put za dalje istraživanje različitih sindroma slične prirode.

Njihov trenutni cilj je osmisliti metodu skrininga koja ima za cilj identifikaciju novorođenčadi koja su podložna sindromu iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), s krajnjim ciljem iskorjenjivanja ili minimiziranja budućih smrtnih slučajeva.

NHS izvještava da oko 200 novorođenčadi doživi iznenadne i neobjašnjive smrti svake godine zbog SIDS-a.

Prema Lullaby Trust, organizaciji koja pruža specijaliziranu podršku ožalošćenim porodicama i nudi stručne smjernice o sigurnom spavanju dojenčadi, preporučuje se da se sve porodice s bebama pridržavaju savjeta o sigurnom spavanju zasnovanih na dokazima kako bi se smanjio rizik od iznenadne smrti dojenčadi Sindrom (SIDS), uprkos tekućim istraživanjima na terenu.

Kako biste osigurali sigurnost bebe koja spava, važno je da ih stavite na leđa na ravan, čvrst i vodootporan madrac, bez upotrebe glomaznih posteljina, jastuka ili branika za krevetić.

Oglasi