U uznapredovalim fazama, rak debelog crijeva često metastazira u više organa, ne samo u jetru.

Obično se rak debelog crijeva otkriva nakon što je već uznapredovao u kasniju fazu. Respiratorni simptomi, uključujući otežano disanje, infekcije donjeg respiratornog trakta, iskašljavanje krvi i nakupljanje tekućine u grudima i plućima, također mogu pratiti kašalj kod pacijenata.

Rak debelog crijeva se obično manifestira kroz simptome kao što su umor, slabost i gubitak apetita. Kako bolest napreduje, pacijenti mogu osjetiti mučninu, gubitak težine, nelagodu ili bol na desnoj strani abdomena, žuticu, svrab i nadimanje trbuha, što se također naziva ascitesom. Cancer Research UK je navela da su godine, genetska predispozicija i izbor načina života faktori koji povećavaju rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma, prema stručnjacima za rak.

Štaviše, na vjerovatnoću razvoja raka utiču nečiji izbori ishrane. Visoka potrošnja prerađenog i crvenog mesa, nedovoljan unos vlakana i gojaznost su opštepriznati kao najčešći faktori rizika. Za održavanje dobrog zdravlja, uz održavanje uravnotežene prehrane, od suštinskog je značaja redovna fizička aktivnost i zakazivanje povremenih pregleda kod liječnika radi praćenja fizičkog stanja.