Prema islamskim običajima, vjeruje se da je Fatima, koja je bila kćerka Muhameda, svom zaručniku poklonila amajliju od plavog stakla. Vjeruje se da mu je ovaj šarm pomogao u uspješnom snalaženju na svom putu, savladavanju raznih izazova koji su bili i zamislivi i nezamislivi. Ova jednostavna priča može se naći u brojnim izvorima. Iako upotreba Fatimskog oka kao zaštitne amajlije nije porijeklom iz islama, općenito je prihvaćena od strane muslimana i pravoslavnih vjernika. Obično se postavlja na ulazima u domove i na radnim mjestima i nose ga pojedinci svih uzrasta, uključujući i buduće majke. Svrha ove tradicije je zaštita od kletvi i uroka, slijedeći tursku metodu. Može se nazvati oblikom “korisnog” okultizma.

 

Aleksandar Jermolin, ruski sveštenik, govori o značaju zaštite Fatimskog oka. Zbog sve većeg interesa za okultnim i paranormalnim među Rusima, turske amajlije su stekle značajnu popularnost u zemlji. To je bilo posebno vidljivo prije njihovog dolaska u Rusiju. Kako su pojedinci postali umorni od dugotrajnog državnog ateizma, želja za vjerom se ponovo pojavila. Nažalost, brojni pojedinci su samo postigli nejasno “vjerovanje u dušu”, što je dovelo do zbunjujuće kombinacije ezoteričnih koncepata.

 

Dok sam nedavno renovirao kuću, naišao sam na izvanredno otkriće. Na polici sam pronašao ikone, kućne duhove i predmet koji je ličio na “starog šumara”. Osim toga, vlasnici kuća bili su zaista ljubazni pojedinci. Međutim, njihova vjerska uvjerenja i običaji naveli su ih da kombiniraju sve što su smatrali “svetim” – ikone, talismane, amajlije i razne druge predmete. Nakon razgovora s njima, objasnio sam pravi značaj ovih predmeta, ponukavši ih da uklone kućne duhove i “šumara”. Nakon toga, kuća je osvećena. Jedna karakteristika koja definiše našu eru je odsustvo autoritativnih ličnosti. Ovaj nedostatak jasnih smjernica dovodi do zabune i neizvjesnosti. Shodno tome, nije neobično naići na mješavinu različitih kulturnih simbola unutar jednog domaćinstva, u rasponu od turskih urokljivih očiju i figurica kineskih žaba, do prikaza slavenskog paganizma i vjerskih ikona. U nedostatku centralne vlasti, pojedinci nastoje pronaći svoje vlastite značajne orijentire i simbole. Ostatak pročitajte OVDJE.

 

Oglasi