Kako se ljetna sezona odmiče, donosi bogat asortiman svježeg i ukusnog voća. Međutim, kada je u pitanju gašenje žeđi i pružanje osvježavajućeg naleta okusa u vrućim danima, nijedno voće ne može se mjeriti s moćnom lubenicom. Zanimljivo, iako lubenicu obično nazivamo “voćem”, ona je tehnički klasifikovana kao povrće, slično kao i bundeve i tikve. Lubenice dolaze u različitim oblicima, od duguljastih do okruglih, i mogu se pohvaliti debelom, zelenom korom ukrašenom upečatljivim mrljama ili prugama. Iako ovaj divni proizvod možete pronaći u supermarketima tokom cijele godine, u njegovoj pravoj suštini i nutritivnoj vrijednosti najbolje je uživati ​​tokom ljetnih mjeseci.

 

To je zato što lubenica u tom periodu dostiže svoj vrhunac u pogledu ukusa i sadržaja hranljivih materija. Prepuna esencijalnih vitamina kao što su vitamin C i vitamin A, kao i vitalnih minerala kao što su kalijum i magnezijum, lubenica služi kao izuzetan izvor ishrane. Osim toga, zbog visokog sadržaja vode, lubenica je nevjerovatno hidratantna, što je čini idealnim izborom za gašenje žeđi. Osim toga, za one koji su svjesni unosa kalorija, lubenica se pokazuje kao užitak bez osjećaja krivice, jer sadrži samo 30 kcal na 100 g.

 

U području gdje živimo, sjemenke lubenice se obično odbacuju, ali za razliku od toga, na Tajlandu, ove sjemenke imaju veliki značaj i smatraju se vrijednom i osnovnom hranom. Lokalni stanovnici Tajlanda ne samo da uživaju u konzumiranju ovih sjemenki, već su i priznati širom svijeta jer se izvoze u različitim oblicima poput svježih, sušenih ili pretvorenih u prah. Da biste u potpunosti iskoristili prednosti zdravlja i ljepote koje nudi lubenica, jednostavno je konzumiranje cijele neće biti dovoljno, jer će hranjive tvari samo proći kroz probavni sistem, a da se ne iskoriste. Od presudne je važnosti narezati ili zagristi voće kako biste osigurali optimalnu apsorpciju njegovih blagodati.

 

Postoje različiti načini upotrebe ovog sastojka. Jedna od opcija je da se samljeti u fini prah, koji se zatim može ugraditi u široku paletu jela i pića, kao što su sokovi i supe. Druga opcija je da se taj sastojak ispeče na tavi, pretvarajući ga u ukusnu i hranjivu grickalicu. Osim toga, ako odlučite da osušite i sitno nasjeckate sastojak, možete ga iskoristiti za stvaranje divne infuzije čaja. Evo zašto ih je dobro jesti: Sadrže važne aminokiseline, odlične su za lijepu kožu i kosu, bogate su magnezijem, likopenom…