Imajući efikasan metabolizam, osoba može bez napora upravljati zdravom težinom, sagorijevati ​​masti i iskusiti osjećaj samopouzdanja i fizičke snage negovanjem zdrave mišićne strukture.

Ovo također rezultira poboljšanim mentalnim fokusom i povećanim nivoom energije tokom dana, čime se izbjegava podnevni pad koji mnoge dovodi do toga da se oslanjaju na šoljicu kafe kako bi preživjeli ostatak dana.

U svojoj raspravi o metabolizmu, JJ Virgin, poznata nutricionistica, ističe različite pokazatelje sporog metabolizma. Ona također pruža korisne strategije za pomlađivanje vašeg metabolizma, što rezultira nekoliko prednosti, uključujući gubitak težine, pojačan fokus i povećan nivo energije.
Metabolizam se odnosi na hemijske procese koji se odvijaju u organizmu da bi se održao život. To uključuje pretvaranje hrane u energiju, korištenje hranjivih tvari za izgradnju i popravku tkiva i eliminaciju otpadnih proizvoda.

U svojoj srži, metabolizam obuhvata cjelokupne tjelesne procese koji pretvaraju kalorijski unos – ili energiju – iz hrane u upotrebljivo gorivo. Izraz “spori metabolizam” sugerira da ovi unutrašnji mehanizmi funkcionišu smanjenim tempom, dajući prioritet skladištenju energije (ili kalorija), a ne njihovom trošenju.

Velika većina pojedinaca ima potencijal da poboljša svoje metaboličko funkcioniranje. Nedavna istraživanja pokazuju da samo mali postotak Amerikanaca, samo 12 posto, ispunjava kriterije za metabolički zdrav. Da biste utvrdili pripadate li ovoj grupi ili ne, razmotrite sljedeće pokazatelje.

Kada su u pitanju znaci usporenog metabolizma, postoji nekoliko ključnih pokazatelja na koje treba obratiti pažnju. To uključuje poteškoće s gubitkom težine unatoč zdravoj ishrani i režimu vježbanja, osjećaj umora ili letargije čak i nakon dobrog noćnog odmora, te probleme s probavom kao što su zatvor ili nadimanje. Važno je napomenuti da spor metabolizam može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući genetiku, godine i životne navike. Međutim, određene promjene u ishrani i načinu života mogu pomoći u jačanju metabolizma i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Kako biste utvrdili imate li ili ne usporen metabolizam, važno je biti svjestan najčešće uočenih pokazatelja. Obratite pažnju na sljedeće simptome:

Dobivanje na težini je neizbježan rezultat, a ne gubitak težine. Kada neko ima usporeni metabolizam, postaje očigledno da se višak kilograma nakuplja u središnjem dijelu. U takvom scenariju, prethodne dijete i rutine vježbanja koje su nekada bile učinkovite pokažu se beskorisnim. Ovo je široko rasprostranjena pojava, koju su nutricionisti označili kao “otpornost na gubitak težine”.

Osećaj nadutosti i gasova česta je pojava koju doživljavaju mnogi pojedinci. Ako osjetite probleme s probavom nakon jela, znajte da niste jedini. Izvještaji procjenjuju da se 70 miliona Amerikanaca bori s takvim problemima, koji uključuju žgaravicu, refluks kiseline i probavne smetnje. Ovi problemi mogu dovesti do štetnih učinaka na tijelo kao što su upale, nedostatak nutrijenata, bolovi u tijelu, umor i usporeni metabolizam.

Kada hemijski prenosioci tela, ili hormoni, nisu u odgovarajućoj ravnoteži, to može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Ova neravnoteža se može manifestirati na mnogo načina, kao što su neredovne menstruacije, promjene raspoloženja, smanjen libido, debljanje i umor. Od ključne je važnosti identificirati i liječiti hormonsku neravnotežu kako bi se održalo optimalno zdravlje i dobrobit.

Ako vaš metabolizam ne funkcionira optimalno, to također može dovesti do hormonske neravnoteže. Ove neravnoteže mogu utjecati na regulaciju različitih tjelesnih funkcija kao što su apetit, nivo šećera u krvi, kvalitet sna i nivo stresa. To može dovesti do isušivanja kože i kose. Ako otkrijete da vam ekstremiteti brzo postaju hladni, to bi mogao biti dodatni pokazatelj da je vaš metabolizam usporen.

Neravnoteža u nivou glukoze može imati značajan uticaj na nečije zdravlje i dobrobit. Ovo stanje može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi, poznatog i kao hiperglikemija, i niskog nivoa šećera u krvi, takođe poznatog kao hipoglikemija. Pravilno liječenje ovog stanja ključno je za održavanje cjelokupnog zdravlja i sprječavanje potencijalnih komplikacija.

Manifestacije koje ukazuju na neuravnoteženost nivoa šećera u krvi uključuju čežnju za slatkim namirnicama i prisilu da se jede u čestim intervalima. U nedostatku ovog stalnog priliva hrane, osoba može doživjeti intenzivne napade gladi, što dovodi do konzumiranja svega što je nadohvat ruke. Međutim, kada nivo glukoze u krvi poraste, dolazi do energetskog kraha, što rezultira letargijom, tromim umom i intenzivnom željom za spavanjem rano popodne.

Ako se nađete u vezi s bilo kojom od ovih situacija, nema potrebe da brinete. Srećom, postoje rješenja koja su vam dostupna.
Postoji mnoštvo metoda za povećanje brzine metabolizma i ubrzanje procesa sagorijevanja masti. Jedan od načina je konzumiranje hrane bogate proteinima, koja zahtijeva više energije za probavu i apsorpciju u tijelu. Druga taktika je učestvovanje u vježbama snage, koje mogu izgraditi mišićnu masu i time povećati količinu sagorjenih kalorija u mirovanju. Osim toga, konzumiranje zdravih masti poput onih koje se nalaze u avokadu i orašastim plodovima može stimulirati metabolizam. Takođe se pokazalo da pijenje zelenog čaja ima efekte na metabolizam. Konačno, dovoljno sna i smanjenje nivoa stresa mogu optimizirati sposobnost tijela da efikasno sagorijeva masti.

Za razliku od banke, ljudsko tijelo više funkcionira kao kemijska laboratorija. Gubitak težine nije samo stvar praćenja vašeg unosa i izlaza kalorija. Hrana koju konzumirate i vaš način života mogu prenijeti pozitivne ili negativne signale vašem tijelu. Iako možda zvuči obeshrabrujuće, ovo je zapravo optimistično otkriće. Razumijevanjem koje radnje treba preduzeti, možete preuzeti komandu i ponovo kalibrirati svoj metabolizam. Evo nekoliko strategija koje će vam pomoći da povećate metabolizam:

Kako biste poboljšali svoje prehrambene navike, preporučljivo je optimizirati raspored obroka.

Da biste pripremili organizam za efikasno sagorevanje masti sledećeg dana, preporučuje se da se uzdržite od upotrebe kuhinje posle večere i postite 12-14 sati tokom noći. Osim toga, preporučljivo je konzumirati hranu sat ili dva nakon buđenja, jer je metabolička aktivnost tijela najveća ujutro i efikasnije sagorijeva kalorije. Ova praksa također može pomoći u sprječavanju nepravilnih razina šećera u krvi i slučajeva gubitka energije i raspoloženja.

Kako biste spriječili česte skokove inzulina koji inhibiraju sposobnost tijela da koristi zalihe masti za energiju, preporučuje se grickanje između obroka i konzumiranje hrane svakih 4-6 sati. Da biste upravljali apetitom, važno je uključiti zdrave masti i vlakna u svaki obrok.

Uklonite sve slučajeve intolerancije na hranu.

Medicinski problemi uzrokovani netolerancijom na hranu su brojni i raznoliki, od gihta do reakcija imunološkog sistema do kronične upale koja remeti metaboličke procese. Međutim, uklanjanjem primarnih prestupnika, koji obično uključuju gluten, mliječne proizvode, soju, jaja, kukuruz, kikiriki i zaslađivače, pojedinci mogu doživjeti značajan gubitak težine, a neki izgube i do sedam kilograma u samo jednoj sedmici.

Pravilna hidratacija je od najveće važnosti za nečije zdravlje. Jedan od načina da osigurate adekvatnu hidrataciju je konzumiranje izdašne količine vode tokom dana.

Istraživanja su pokazala da održavanje odgovarajuće razine hidratacije može poboljšati metabolizam za čak 30%. Čak i mala dehidracija od samo 2% može ometati vašu sposobnost koncentracije i bavljenja fizičkom aktivnošću, ubrzavajući nastanak iscrpljenosti. Kao rezultat toga, kritično je konzumirati adekvatnu količinu vode tokom dana. Jedini put kada je prihvatljivo ograničiti unos tečnosti je tokom obroka, kako bi se izbeglo razblaživanje enzima koji olakšavaju varenje.