Zlatan Ibrahimović, koji je profesionalni fudbaler, rođen je u Švedskoj 1981. godine u porodici imigranata iz bivše Jugoslavije. Njegov otac Šefik je porijeklom iz Bijeljine, a majka Jurka iz Zadra. Kada je Zlatan imao samo dvije godine, roditelji su mu se razdvojili, a on je, zajedno sa starijom sestrom Sanelom, nastavio da živi kod njihove majke. Kasnije su im se pridružili polusestre i polubrat. Iako se o porodici fudbalera ne zna mnogo, Zlatan je u nedavnom intervjuu za “Korijere delo Sera” podijelio ogroman bol koji je osjetio kada je njegov rođeni brat Sapko preminuo od leukemije prije devet godina. Zlatan je napomenuo da je njegov otac pretrpio velike nedaće kao posjledica rata u Jugoslaviji, stalno dobijajući vijesti o smrti poznanika i pomagajući izbjeglicama.

 

Kako bi zaštitio Zlatana od užasa, otac se uvijek trudio da ga zaštiti. Kada je Zlatanova sestra preminula u Švedskoj, on nije mogao da prisustvuje njenoj sahrani. Ipak, kada je njegov voljeni brat Sapko izgubio bitku s leukemijom, Zlatan se pobrinuo da on bude prisutan, držeći ga u naručju u njegovim posljednjim trenucima. Izraz lica oca Šefika bio je ozbiljan dok sam ga gledao, ostavljajući me bez daha. Sapko je, na ivici smrti, tražio moje prisustvo pored sebe. I tako je preminuo pred mojim očima”, rekao je Zlatan, koji se neizmjerno mučio sa teretom sahrane. “Mi smo se pridržavali sahrane muslimanske vjeroispovijesti, a moj otac je prvi prekrio lijes sa tla pomoću lopate. Kad je došao red na mene, oklevao sam, osjećajući se smrznut u tom trenutku.

 

Spustivši lopatu na zemlju, shvatio sam da taj čin znači da prihvaćam njegov odlazak, iako je u mojim mislima on još uvijek živio.” Znatiželja me navela da se raspitam o Sapkovoj spoznaji svoje bolesti, kojoj je on ispričao neobično iskustvo dok hodajući ulicom. Bilo je kao da se iznenada osjetio potopljen pod vodom, boreći se da diše na pločniku. Osjetivši da nešto nije u redu, odmah je potražio liječničku pomoć i podvrgnuo se nizu pretraga. Međutim, rezultati su ostali neotkriveni. Sljedeći dan, kontaktirao je mjog oca i iznio sve detalje. Riječ je o agresivnom obliku leukemije”, razotkrio je Zlatan Ibrahimović.

Bilo mi je teško sve to shvatiti; na kraju krajeva, bio je tako mlad, moj rođeni brat. Tada moj otac nije ni suzu pustio. Međutim, dan kasnije, sam je hodočastio do svog posljednjeg počivališta i neprestano jecao cijeli dan. “, ustvrdio je Zlatan, koji se identificira kao ateist. “Ne vjerujem u višu silu, već isključivo u sebe. Tako sam otkrio sposobnost pretvaranja samoprijezira u moćno oružje”, komentirao je Zlatan Ibrahimović.

Oglasi