Nedavna objava o prekidu partnerstva Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića uzdrmala je teniski svijet jer je njihova suradnja tijekom nekoliko godina donijela zapažene uspjehe. O tome su se obojica oglasili i rekli kako i dalje ostaju prijatelji iako je njihov poslovni odnos prestao. Mnogi komentarišu da Goran više nije mogao da podnese Novakove izljeve bijesa upućene njemu tokom mečeva.  Ipak, put ovog vrsnog hrvatskog igrača obilježen je nizom uspona i padova.

Prije pet godina Goran Ivanišević, proslavljeni sportaš koji je izborio i mjesto u teniskoj kući slavnih, doživio je razoran udarac koji mu je promijenio tijek života. Godine 2019. njegova sestra, nakon dugogodišnje hrabre borbe s teškom bolešću, tragično je preminula. Unatoč Goranovim neumornim naporima da joj pomogne u oporavku, njezina je smrt ostavila nenadoknadivu prazninu u njegovu srcu.

Punih 30 godina svjedočio je monumentalnoj borbi koju je Srđana vodila. Tragično, njezina je borba završila u 52. godini kada se nije uspjela probuditi nakon operacije srca. Omiljena u Splitu, sahranjena je na groblju u svom rodnom gradu, uz melodične melodije “Moj lipi anđele” Olivera Dragojevića.

Kalvarija obitelji Ivanišević počela je 1988. godine kada je Goran, tada 17-godišnji tenisač, bio na rubu nastupa na australskom turniru. U tom je razdoblju njegova starija sestra, koja je bila pet godina starija od njega, dobila dijagnozu Hodgkinovog sindroma.

 

Nakon mog odlaska, moj otac je priopćio uznemirujuću vijest: “Nažalost, vaša se sestra razboljela i naš fokus sada mora biti usmjeren na nju. Ostaje vam da sami upravljate ovim putovanjem.” Liječenje takve bolesti, poznate po tome što je odnijela brojne živote, bilo je nevjerojatno skupo, pa sam tu noć ostao bez sna”, otkrio je Goran prisjećajući se prošlosti.

Nakon što sam primio znatnu svotu novčane nagrade, iznos koji je prije bio samo na televiziji, odlučio sam je uzeti u gotovini. Ostaje mi živo sjećanje na moj put na Davis Cup u Beograd, gdje sam sav taj novac nosio sa sobom.

Tijekom leta, pratitelj me 16 puta uporno pitao bih li skinuo jaknu, na što sam nepokolebljivo odgovorio: “Ne, savršeno mi je udobno ovako kako jest.”Po povratku je ocu poklonio jaknu u kojoj je bio cijeli iznos osvojene nagrade, čime je osigurao da će biti dovoljno sredstava za Srđanino liječenje.

Dok je bila mlađa, borila se s rakom u limfnim čvorovima i prošla rigorozno zračenje, što je ostavilo trajne posljedice. Iako se bolest nije ponovno pojavila, njezina su meka tkiva pretrpjela značajna oštećenja, posebice pluća i srce. Samo godinu dana prije smrti doživjela je tešku upalu pluća.

Virus je pogodio tri zaliska, zbog čega je bila potrebna dugotrajna 11-satna operacija za njihovu zamjenu. Zahvat je prošao glatko, a oni su pomno smišljali plan kako je probuditi. Nažalost, dobila je hipertenziju i unatoč naporima nisu je uspjeli spasiti. Goranov otac podijelio je s hrvatskim medijima ovaj potresni iskaz.

Biografija:

Nakon što je Goran Ivanišević završio osnovnu školu, njegov otac Srđan ubrzo je počeo trenirati tenis prepoznavši njegov izniman talent. Goran je nakon toga nastavio studij ekonomije i uspješno položio više ispita.

Dana 13. rujna 1971. godine u Splitu je na svijet došao Goran Ivanišević. Njegov otac Srđan bio je profesor strojarstva, a majka inženjerka kemije. Zapravo, ime je dobio po majci. Goran ima i stariju sestru Srđanu. Tijekom djetinjstva, kao i mnogi drugi dječaci, bavio se raznim sportskim aktivnostima poput nogometa, košarke i trčanja.

Nizom pobjeda u kros natjecanjima etablirao se kao peterostruki prvak. Rano se pokazalo da je Goranova sudbina u svijetu sporta, a kada je konačno kročio na teniski teren, bilo je očito da je pronašao svoj poziv. Ovaj ključni trenutak označio je prekretnicu ne samo za Gorana, već i za njegovu obitelj i cijelu naciju.

Nakon pobjede u Wimbledonu, Goran je bio prisiljen prekinuti tenisku karijeru zbog operacije. Ipak, vratio se 2004. godine, da bi ga u trećem kolu Wimbledona porazio Lleyton Hewitt.

U tom razdoblju zatekao se u vezi s manekenkom Tatjanom Dragović, koju je upoznao 1998. godine. Tatjana, koja je tada imala 18 godina, privukla je njegovu pozornost kada ju je ugledao na naslovnici američkog Cosmopolitana.

Koristeći svoje veze, svim je silama nastojao uspostaviti vezu s njom. Bilo je potrebno dosta vremena i truda da osvoji njezino srce, no nakon što su zajedno proslavili Novu godinu u Dubaiju, Tatjana je dobila prosidbu popraćenu zaručničkim prstenom.

Nakon rođenja Amber Marije nastala je prva kriza u vezi kada se Goranovo ime povezivalo s Miss dijaspore Monikom Jakišić i Lucianom Morad, dok se Borisa Vidića povezivalo s Tanjom.

Oglasi