Narodna medicina biljku maslačka smatra izuzetno snažnom ljekovitom biljkom, posebno njenim listovima koji su vrlo korisni u svrhu detoksikacije.

Cvjetovi biljke su također vrijedan resurs, jer se mogu koristiti za pravljenje meda i bogati antioksidansima. Posebno je ljekovit korijen biljke i poznat je po svom pozitivnom utjecaju na imuni sistem. Veoma je efikasan u smanjenju upale u tijelu i često se preporučuje za održavanje optimalnog zdravlja jetre.

Iako dotično ulje nije namijenjeno za jelo, ono ima izvanredne vanjske prednosti. Konkretno, može se koristiti za ublažavanje bolova, ukočenosti u vratu, sinusnih glavobolja i natečenih, osjetljivih grudi. Primjena ovog ulja može ublažiti nelagodu u bilo kojem dijelu tijela. Za masažu cijelog tijela i opuštanje može se dodati mala količina lavande kako bi se poboljšalo iskustvo.

Sastojci:

  • Cvetovi maslačka
  • Hladno ceđeno ulje po izboru (maslinovo, ulje avokada, ulje od semeni grožđa, bademovo, kokosovo)

Za pripremu ulja od maslačka počnite čupanjem samo cvjetova, pazeći da uklonite zelene dijelove kao što su stabljika i listovi. Nakon toga cveće dobro operite i stavite na peškir da se osuše. Kada se potpuno osuše, uzmite malu teglu i napunite je do pola cvjetovima. Sada prelijte cvjetove uljem dok ne budu potpuno pokriveni.

Da počnete da pravite ulje, najpre pokrijte teglu gazom i pričvrstite je gumicom. Zatim teglu stavite na prozorsku dasku, najbolje na sunčanu stranu kuće, i ostavite je otprilike dvije sedmice. Kada ovo vrijeme protekne, procijedite ulje i pažljivo ga sipajte u steriliziranu bocu. Na kraju, čuvajte bocu na hladnom i tamnom mjestu.

Proces pripreme ulja od maslačka detaljno je prikazan u priloženom videu.

Oglasi