Prošlo je više od mjesec dana otkako je Kosta Kecmanović, počinio zvjerski zločin. On je 3. maja postao najmlađa osoba koja je počinila masovno ubistvo, ubivši devet osoba i ranivši još šest osoba. Njegov plan je bio pomno izrađen unaprijed, sa svakim detaljom pažljivo osmišljenim. Nakon zločina, Kosta je primljen u psihijatrijsku ustanovu gdje ga je grupa stručnjaka i psihologa ocjenjivala kako bi utvrdila da li pati od psihičkih poremećaja.

 

Kostin otac Vladimir Kecmanović priveden je istog dana kada je došlo do masakra i trenutno se nalazi u zatvoru. U međuvremenu, saslušana je Kostina majka i optužena da je zlostavljala svoje dijete. Kosta već više od mjesec dana boravi u ustanovi, ali još uvijek nije pokazao nikakve znake kajanja za svoje postupke. On je pribran i sabran, a jedina mu je briga kada će mu biti dozvoljeno da ode. Uprkos njegovim nedavnim fizičkim poboljšanjima, doktori oklijevaju da ga puste jer vjeruju da predstavlja prijetnju društvu. Uz to, državni zvaničnici su jasno stavili do znanja da Kosta neće uskoro biti oslobođen.

 

Za cijelo ovo vrijeme Kostinog boravka u Ustanovi, važno je napomenuti da nije niti jednom iskazao interes da se vidi ili raspituje o članovima svoje porodice. Pokazao je poseban fokus na svoju popularnost i svakodnevno se raspituje o tome. Kostina majka nije pokazivala nikakvu želju da ga posjeti ili vidi, što bi moglo pojačati sumnje da je Kosta zapostavljen od porodice. Oni se trenutno suočavaju s optužbama po ovom pitanju da je zanemarivan od svoje porodice , ali je istraga u toku.