Nakon što se sa pet sinova preselila iz Petrovca ​​u Mlavi, ruska državljanka Natalija Mihajlova otkrila je novopronađenu zahvalnost za zdraviji način života u okruženju drveća, čistih izvora i radosti lova na gljive i travu.

Svoj lični raj pronašla je u Srbiji, koju sada smatra svojom matičnom državom. Natalijina porodica trenutno uživa na zemljištu od 30 jutara, koje se nalazi na plodnoj ravnici koju je uglačala reka Mlava. Prema njenim rečima, Srbija je raj koji nudi sve što joj je potrebno za srećan život, kao što su šume, planine, jezera, reke, čista voda. Zemlja je bogata i daje dosta zdrave hrane, a meštani su ljubazni, zbog čega su Rusi zavoleli Srbiju. Magazin Novosti objavio je da je Natalija sve svoje useve zasejala na plodnom mlavskom trnu, a prva je izrasla ruska repa – osnovna hrana njenog naroda.

Natalija tvrdi da krompir nije igrao značajnu ulogu u tradicionalnoj ruskoj kuhinji sve dok nije uveden u Evropu. Shodno tome, njena porodica više voli da konzumira cveklu kao osnovno jelo. Na svom velikom imanju Natalija uzgaja nehibridne sorte lokalne šargarepe. U proleće u svojoj bašti sadi zelenu salatu, luk, heljdu i grašak – povrće koje ona i njena deca posebno vole, često ih jedu sirove zbog njihovog slatkog ukusa. Ruskinje obično sade selen i rutu, od kojih je prva poznata po svojim detoksikacijskim svojstvima.
Za bolje zdravlje probave Natalija predlaže uključivanje selena u salate. Nadalje, korijen je uobičajeni lijek za niz bolesti, uključujući anginu pektoris, hipertenziju, bolesti jetre i želuca, bolesti kostiju i parodontitis. Natalija Mihajlova, bivši advokat za tuberkuloze, naglašava da bi berba pojedinih biljaka trebalo da se vrši samo u periodu njihovog cvetanja. Kada se član porodice razboli, ona se suzdržava od upotrebe hemikalija i umjesto toga se odlučuje za prirodne “antibiotike” poput luka, bijelog luka, đumbira, propolisa i limuna.

Natalija sugeriše da se najčešće koriste različite vrste čaja, kao što su nana, lipa, žalfija, kamilica i bršljan (poznat kao vrba u Rusiji). Ona tvrdi da je čaj od bršljana, koji nije toliko popularan u Srbiji, bolja i korisnija zamena za zeleni čaj, bez ikakvih štetnih efekata. Na pitanje o dolasku u Srbiju pripisuje sudbinu, jer je tetkin brak doveo Nataliju i njenu porodicu u zemlju. Natalija se zahvaljuje na iskustvu.

Oglasi