Veliki broj poznatih ličnosti u Srbiji nisu rođeni u pravoslavnoj vjeri. Naime, mnogi od njih su sa vjere Islam prešli na pravoslavlje ili kao što je to bio slučaj sa pjevačem Sinanom Sakićem koji je sa Islama prešao na budizam iako je to rijetko ko znao, jer se o tome nije pričalo u javnosti.

 

Sinan i njegova supruga Sabina bili su česti posjetioci Indije, gdje su imali priliku sresti se sa Sai Babu, duhovnim vođom. Provodili bi duge sate meditirajući u njegovom hramu, što je na njih djelovalo smirujuće i umirujuće. U medijima se prenosi da je poznati pjevač Amir Rešić Nino za života prošao kroz dva vjerska preobraćenja. Devedesetih je donijeo odluku da pređe sa islama na pravoslavno hrišćanstvo i čak promijenio ime u Nikola. Međutim, prije svoje smrti, vratio se svojoj izvornoj vjeri islamu.

 

Lepa Brena, poznata pjevačica, rođena je sa imenom Fakreta Jahić u muslimanskoj porodici. Međutim, kasnije je prešla u pravoslavlje i preuzela ime Jelena. Iako je šutjela o razlozima svoje odluke, poznato je da Brena slijedi sve običaje pravoslavne vjere. Još jedna poznata pjevačica, Nada Topčagić, također je rođena Muslimanka i zvala se Senada. Kada je prešla na pravoslavlje, promijenila je ime u Nada, skraćujući ga radi pogodnosti.

 

Indira Radić je donijela odluku da promijeni vjeru i prihvati pravoslavlje, što je učinila sa osjećajem ponosa. Ipak, najznačajniju polemiku izazvao je Emir Kusturica, renomirani režiser, koji je prošao sličnu konverziju i preuzeo ime Nemanja. Različito je mišljenje da su mnoge poznate ličnosti ovaj izbor napravile kao strateški potez u karijeri, posebno tokom 1990-ih kada je region bio upleten u rat. U to vrijeme, mnogi od ovih pojedinaca su tek počinjali i vjerovali su da će njihovo usklađivanje sa pravoslavnom vjerom povećati njihove šanse za uspjeh.

 

Oglasi