– Mnoge osobe iz javnog života se odluče u nekom vremenskom intervalu da promijene svoju vjeru. Mnoge osobe sa vremenom spoznaju, da je neka druga vjera puno bolja opcija po njih, a mi danas govorimo o srpskim javnim ličnostima, koji su prešli na islam ili neku drugu vjeru. 

Kroz povijest se pokazalo da je tema religijskog obraćenja složena stvar, posebno za poznate ličnosti i istaknute slavne osobe. Važno je napomenuti da su neki pojedinci koji su se nekada pridržavali islama odlučili prihvatiti pravoslavlje ili čak budizam. Dok su neki pojedinci ponovno pronašli utjehu vrativši se svojoj izvornoj vjeri, drugi su tražili prosvjetljenje kroz alternativna uvjerenja. Uvrštavanje određenih imena na ovaj popis iznenadilo je mnoge jer su te osobe rijetko govorile o svojim vjerskim promjenama.

Jedna osoba koja se preobratila je Fahreta Živojinović, poznata kao Lepa Brena, koja je prešla iz islama u pravoslavlje i na krštenju dobila ime Jelena. Zanosna Brena odlučila je ne otkriti motiv ove odluke, ali vjerno slijedi sve principe pravoslavne vjere i radosno prati svečanosti u čast Svetog arhanđela Mihajla sa svojim najmilijima.

Sinan Sakić, renomirani folk pjevač, iako je odgajan kao musliman, rano je otkrio svoj unutarnji mir. Njegovi česti posjeti Indiji sa suprugom Sabinom bili su motivirani kako studijom njihove kćeri, tako i željom da prihvate indijski način života. Tijekom boravka u Indiji, Sinan i Sabina imali su priliku upoznati Sai Babu, cijenjenu duhovnu figuru, i našli su utjehu boraveći u njegovom hramu. Svoj osjećaj spokoja i mira pripisuju prakticiranju meditacije, što je imalo dubok učinak na njihovo cjelokupno blagostanje.

Sakići su 1996. godine krenuli na nastupno putovanje u Indiju zbog sina Alena koji je zadobio teške opekline. Ozdravljenje svog sina pripisali su pomoći indijskog duhovnog vođe. Sinan je često izražavao duboku fascinaciju budizmom.

  • Dana 6. svibnja 2015. Emir Kusturica podvrgnut je obredu krštenja u obližnjem pravoslavnom manastiru Savina, koji se nalazi u neposrednoj blizini Herceg Novog. Prilikom ovog svetog događaja uzeo je monaško ime Nemanja.

Prema vlastitom kazivanju, otkrio je da se njegov otac izjašnjavao kao ateist i da se s ponosom izjašnjavao kao Srbin. Murat Kusturica, njegov otac, bio je novinar u Sekretarijatu za informiranje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), dok je njegova majka Senka Numanović bila tajnica suda. Iako je priznao da su njegovi preci bili muslimanske vjere 250 godina, opsežnim istraživanjem otkrio je da su izvorno bili pravoslavci. Objasnio je da je njihov prelazak na islam bio način preživljavanja u doba turske vladavine u regiji. Kroz studije je čvrsto utvrdio srpsko nasljeđe svoje obitelji, naglašavajući važnost da ga se pamti po njegovom pravom identitetu nakon njegove smrti.

Nada Topčagić je iz Modriče i rođena je u muslimanskoj obitelji.

Kako javlja 072info.com, Nada je izrazila nezadovoljstvo što joj je hodža odbio da ukopa oca po vlastitoj želji iu okviru svog budžeta. Pričalo se da je hodža imao dogovor s kamenorezačkom radnjom, što je dodatno pojačalo njeno nezadovoljstvo. Nada se prisjetila da je grobno mjesto svog oca pronalazila uz pomoć četiri stabla šljive, ali tih stabala nažalost više nema. Unatoč promjenama koje su se s vremenom dogodile, Nada je ostala uporna u tome da joj ime ostane nepromijenjeno. Priznala je da je u selu kada se rodila bilo samo nekoliko osoba s imenom Nada. Dok su joj roditelji bili muslimani, Nada je isticala da nije imala mogućnost biranja roditelja i od tada je prigrlila drugu vjeru.

Unatoč tome što potječe iz muslimanske obitelji, Mina Kostić je pravoslavka, što njenom podrijetlu daje još jedan intrigantan aspekt.

  • U našem kućanstvu, gdje koegzistiraju pojedinci s različitim vjerskim uvjerenjima, često se šalim o izvanrednom skladu koji postoji. Kao kršćanin, moj brat slijedi islamsku vjeru, dok moja šogorica prakticira budizam. Smatram da je doista zadivljujuće svjedočiti njezinoj predanosti dok ustaje u pet ujutro, posvećujući do dva sata molitvi Budi. To je prekrasan prizor. Svatko od nas, bez obzira na našu vjeru, svakodnevno se bavi molitvom. Tako ja doživljavam i cijenim značaj vjere, kako se to kaže.

Uobičajena je zabluda da moja vjera u Boga ispliva na površinu samo u teškim vremenima, ali moram pojasniti da to nije slučaj. Oni koji me poznaju na dubljoj razini razumiju da sam duboko ukorijenjen u svoju vjeru i da mi je ona pružila utjehu i vodstvo u brojnim teškim okolnostima.

Oglasi