Prema medijskim izvještajima, Prigožinovo ime se našlo na listi putnika aviona, ali nije jasno da li se on zaista ukrcao u avion. Samo dva mjeseca nakon neuspjelog pokušaja puča, Jevgenij Prigožin, vlasnik Wagnera, privatne ruske grupe, i dobitnik titule Heroja Rusije od samog Putina, poginuo je u sumnjivoj avionskoj nesreći.

 

 

https://platform.twitter.com/widgets.js
Ostaje misterija, jer i ruski državni mediji i nezavisni mediji navode da je Prigožinovo ime na listi putnika, ali je neizvijesno da li je on zaista bio u avionu. Čak su i ruski novinari bili iznenađeni koliko je brzo rusko Ministarstvo vazdušnog saobraćaja objavilo Prigožinovo ime na listi putnika. Ruska opoziciona političarka Ksenija Sobčak je, pozivajući se na svoje izvore, tvitovala da je Prigožin definitivno bio u avionu, dok je portal Meduza objavio da je proruski lider Zaporožja Vladimir Rogov, koji je radio sa Wagnerom, potvrdio da je razgovarao sa nekim “muzičarima”, a žargonski izraz za Wagnerove plaćenike, koji su potvrdili smrt Jevgenija Prigožina i Dmitrija “Wagnera” Utkina.

 

Ruski portal Fontanka navodi da su i ostali putnici bili komandiri u Vagnerovoj grupi. Međutim, ubrzo nakon incidenta, telegram kanal Siva Zona, koji funkcioniše kao Vagnerov portal, objavio je da je Prigožinov avion oboren protivavionskim projektilom iz baze u oblasti Bologovo u Tverskoj oblasti. Dva nezavisna ruska informativna portala Baza i Maš objavila su saopštenje u kojem se spekuliše o potencijalnom razlogu za pad aviona. Svjedoci su izvijestili da je avion eksplodirao u zraku, a prije pada čuli su dvije snažne eksplozije. Maš predlaže da bi za eksploziju mogao biti odgovoran teroristički akt koji je doveo do odvajanja krila aviona, teoriju koju podržava portal Baza, a koja kao uzrok sugerira mogući teroristički napad. Podaci FlightRadar-a pokazuju da je letjelica nestala sa radara tokom svog izrona.

 

Jurij Feodorov, vojni analitičar, istakao je da spuštanje aviona na snimku ukazuje na mogućnost eksplozije tokom leta. Međutim, razmatra se i teorija o “vatri sa zemlje”, jer na snimku nema vidljivih dokaza o raketi. Kako navodi Baza, piloti nisu prijavili nijednu vanrednu situaciju dispečerima. Ipak, ruski medij pod nazivom Moscow Times, pozivajući se na izvor koji ima bliske veze s ruskom vladom, tvrdi da nesreća i lokacija aviona nisu bili slučajni. Selo u kojem se dogodio incident je otprilike 50 kilometara udaljeno od rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Valdaju. Izvor tvrdi da je to bio namjerni čin, koji je vjerovatno služio kao simbolična kazna za pobunu Jevgenija Prigožina.

 

 

https://platform.twitter.com/widgets.js

Oglasi