– Malo su se smirile informacije u domaćim medijima, koje su povezane sa Kostom Kecmanovićem. 5 svibnja je godišnjiva stravičnog masakra, koji se desio u osnovnoj školi Vladimir Ribnikar, a u kojem je život izgubilo 10 ljudi.

U Višem sudu u Beogradu danas je održano pripremno ročište za parnični postupak Koste Kecmanovića, njegovih roditelja Miljane i Vladimira i OŠ „Vladislav Ribnikar“. Upravo u ovoj školi Kosta je 3. maja prošle godine tragično oduzeo živote devetoro dece i školskog čuvara. Roditelji su tužbu podnijeli u ime J. D. (14), koji je povrijeđen tokom stravičnog incidenta.

U školi na Vračaru, nastavnica istorije i petoro dece povređeni su kada je dečak ušao u njihovu učionicu sa oružjem njegovog oca.

U toku sudskog postupka, Kecmanovićeva punomoćnica Marina Ivelja iznijela je danas dodatne dokaze da je Ratko Ivanović, predsjednik streljačkog društva, inicirao prvi kontakt koji je omogućio Kosti da dođe do oružja.

  • Trajanje i proces postupka ostaju nepromijenjeni i za preminulu djecu i za maloljetnika o kojem je riječ. Međutim, ono što ovaj slučaj izdvaja jeste izvođenje dokaza koji pokazuju da je predsednik streljačkog društva pružio podršku Kosti Kecmanoviću. Ovaj dokaz je predočen na sudu kao jasan dokaz. Važno je napomenuti da se trenutno vodi pet odvojenih postupaka u kojima se u svakom od njih zahtijeva da svjedoče okrivljeni, kao i učitelj, psiholog, pedagog i direktor škole. Ovaj pristup nam omogućava da vodimo više predmeta istovremeno, smanjujući ukupne sudske troškove. Za 31. maj zakazano je još jedno pripremno ročište na kojem će biti izneseni roditelji maloljetnika, sam Kecmanović, i vještačenje o njegovoj presudi. Ovo vještačenje će biti obavljeno u tri odvojena predmeta. Pored toga, naloženo je vještačenje Kecmanovićevog psihičkog stanja u vrijeme incidenta. Ove detalje iznijela je Marina Ivelja.

Tokom tekućeg pripremnog ročišta, koje je zakazano za 31. maj, i advokat oštećenog i okrivljeni pružili su široku lepezu dokaza. U okviru ovog procesa, postojao je konkretan zahtjev da Kosta bude stručnjak na klinici gdje trenutno boravi.

Kecmanovićev advokat ponovo je predložio da se uključi u sudski postupak protiv porodice i škole, pozivajući se na ekonomske razloge. Međutim, ovakav pristup je jako uznemirio roditelje preminule djece.

  • Danas je odgođeno zakazano ročište za suđenje roditeljima Koste Kecmanovića, kao i tužba roditelja oštećene Adrijane Dukić. Razlog za to je bio odsustvo roditelja dječaka odgovornog za tragični incident, kao i školskog čuvara iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Branioci Vladimira Kecmanovića i Miljane Kecmanović objasnili su da su se njihovi klijenti odlučili da ne prisustvuju kako bi iznijeli odbranu u toku krivičnog postupka koji se protiv njih vodi.

U odgovoru na dopis Državnog tužilaštva, Snežana Dunjić, zastupnica porodice Dukić, na sudu je izrazila zabrinutost zbog nedostavljanja naručnog lista Vladimira Kecmanovića. Ona postavlja pitanje da li je Kecmanović imao važeću dozvolu u vrijeme zločina i ističe da je tužilaštvo zanemarilo njene prethodne zahtjeve.
Uprkos detaljnom pretresu Kecmanovićevog stana, vlasti nisu uspjele da lociraju spisak naoružanih osoba.

Dunjićeva je izrazila potpunu nevjericu zbog nepostojanja bilo kakvih dokumenata u evidenciji koji bi potvrdili zakonsko ovlaštenje Vladimira Kecmanovića za posjedovanje i transport vatrenog oružja u periodu od deset mjeseci. Nadalje, postoji potpuni nedostatak pristupa medicinskoj dokumentaciji koja je Vladimiru dala oslobođenje od služenja vojnog roka. Sada se postavlja pitanje kako je 2017. godine uspio dobiti dozvole za značajan arsenal oružja, uprkos tome što nije imao pravo na vojnu službu.

  • Naglasak je stavljen na značaj razloga po kojima mu je odobreno posjedovanje oružja. Tužilaštvo je zatražilo sveobuhvatan popis oružja, a ne puko priznanje njegovog postojanja, kako bi se utvrdilo trajanje valjanosti, uključujući serijski broj i druge bitne podatke. Po okončanju parničnog postupka, sud će donijeti odluku o zahtjevu za naknadu nematerijalne štete. Tužba je pokrenuta radi traženja naknade za emocionalnu patnju koju je pretrpio zbog gubitka najmilijih i proživljenog straha. Nadalje, postoji zahtjev za anuitetom koji bi u budućnosti obezbijedio određenu svotu novca kao reparaciju za predviđenu nematerijalnu štetu.

U sudnici se očekuje nastavak sudskog postupka u vezi sa ovim slučajem, koji uključuje ne samo parnični postupak koji je u toku, već i odvojenu tužbu 27 članova porodica žrtava. Pored toga, nastavnik koji je zadobio teške povrede tokom pucnjave je takođe pokrenuo sopstveni pravni postupak. U tragičnom događaju, dječak-čudovište je pokrenuo masakr u školi koristeći dva očeva pištolja, što je rezultiralo smrću devetoro školskih drugova i školskog čuvara, kao i ranjeno šest drugih.

Oglasi