Svaki baštovan zna da su puževi prave štetočine u svakoj bašti. Naime, za veoma kratko vremena oni su u stanju da nanesu nevjerovatnu štetu kao što je da pojedu mlad rasad, biljke koje su tek iznikle , bosiljak međutim baštovani su došli na ideju i osmislili šta je to to što puževe može zauvijek da otjera iz vaše bašte.

 

Pivo
Puževi ne mogu da podnesu pivo, ali ga baš vole. Naspite pivo u plitku posudicu kao što je to tanjir za saksiju pa ga ostavite na dvorištu. Ujutru ćete u njoj samo naći udavljene puževe koje pivo privlači kao što med privlači pčele.

Ljuske jaja i talog od kafe
Ljuske od jajeta sjeku puževe i oni tako ne mogu da pređu preko njenih oštrih dijelova , a dok talog od kafe tjera puževe svojim mirisom. Tako da napravite barijeru od ljuski jajeta i takoga od kafe oko vaše baštice.

 

Pijesak
Također i pijesak oko vaše bašte ima da napravi istu barijeru kao i ljuske od jajeta , puževi ne mogu preći preko nje a vaša bašta će biti bezjedna.

Kese za smeće
Kese za smeće rasporedite po bašti i u njih uspite malo vode, puževi će uči u kesu i ujutru će biti u unutra.

Amonijak
Umiješajte 1 dio amonijaka i 6 dijelova vode. Poprskajte ovo sredstvo oko bašte i puževi neće moći prići vašoj bašti.

Kukuruzno brašno
Puževe za nepovjerovati privlači kukuruzno brašno a koje je za njih fatalno. Naveče stavite teglu sa kukuruznim brašnom u baštu a ujutru ćete vidjeti oko nje gomilu uginutih puževa to radite svaku noć dok puževi ne nestanu.