Nedavno izdavanje hitnog upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u vezi sa vremenskim nepogodama izazvalo je pometnju u javnosti u Srbiji. U zapadnim i jugozapadnim regionima Srbije, tačnije od Valjeva do Arilja, prognoziraju se obilne padavine i mogućnost grada. Stanovnici se pripremaju za intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, a moguće je da bi količina padavina u kratkom roku mogla da pređe 20 mm. Već smo svjedoci prvih slika nevremena u zapadnom dijelu Srbije, gdje su sela Koštunići, Pranjani, Leušići i Teočin doživjela jako nevrijeme sa gradom.

 

Meteorolog Ivan Ristić ranije je na svom Fejsbuk profilu objavio upozorenje na očekivanu pojavu grmljavine i nevremena u Srbiji tokom cijelog dana. Olujni oblaci će se kretati prema istoku, zahvatiti cijelu zemlju i donijeti obilne padavine, potencijalne grmljavine i jak vjetar u zapadnim područjima. Očekuje se da će nevreme do Beograda stići između 14 i 15 časova. S obzirom na ove vremenske prilike, neophodno je da građani budu oprezni i izvrše neophodne pripreme kako bi izbjegli eventualne štete ili neugodnosti. Savjetuje se pojedincima da pronađu sigurnu lokaciju i da pomno prate sva dodatna upozorenja ili ažuriranja koja daju relevantne vlasti. Ključno je ostati svjestan potencijalnih rizika i poduzeti odgovarajuće mjere da zaštitite sebe i lične stvari od ovih prirodnih prijetnji.

 

Zbog sve veće pojave ekstremnih vremenskih pojava u Srbiji, među stanovništvom raste zabrinutost zbog neviđenih klimatskih promjena. Čini se da se oluje, poplave, suše i toplotni talasi dešavaju sve češće i sa većim intenzitetom, što izaziva strah kod građana za svoju sigurnost, domove i usjeve. Klimatske promjene su svjetsko pitanje, a Srbija nije izuzeta. Mediji i razgovori između pojedinaca sada redovno govore o porastu temperature, prevelikim padavinama, toplotnim talasima i sve težim vremenskim pojavama. Ovi neočekivani vremenski uslovi dovode do razaranja i materijalnih gubitaka, dodatno opterećujući ljude i njihovu egzistenciju. Ostatak čitajte OVDJE.

 

Oglasi