PRVA ZEMLJA NA SVIJETU SA SOLARNOM CESTOM – putevi koji omogućavaju  napajanje uličnog osvjetljenja

 

Kilometar puta u malom mjestu Turuvr u Normandiji prekriven je sa specijalnim solarnim panelima, pa je tako Francuska postala prva zemlja na svetu koja ima solarni put.

Dionica je prekrivena sa 2880 panela koji su povezani sa mjesnom električnom mrežom, i proizvodiće dovoljno energije za napajanje ulične rasvjete u gradiću koji broji oko 3.400 stanovnika.

Proizvodni kapaciteti zavisiće uglavnom od vremenskih prilika, ali se očekuje i da će ovaj solarni put na godišnjem nivou generisati 280 megavat-sati električne energije.
Projekat u vrijednosti od pet miliona eura sponzorisala je vlada u okviru eksperimenta kojim bi se utvrdilo da li bi pretvaranje francuskih autoputeva u solarne puteve bilo ekonomično rješenje za generisanje energije.

Za sad se energija dobijena od ovog puta pokazala kao skupo rešenje jer je procenjeno da iznosi čak 13 puta više od energije dobijene iz standardnih krovnih solarnih panela. Ali, ministrica životne okoline Segolen Rojal izjavljuje da će cijena drastično opasti kako se sve više puta bude prekriveno ovim panelima.