Muzički spot Džonija Keša za pesmu “Hurt” krunisan je kao vrhunski muzički spot svih vremena, dok je istovremeno zaslužio priznanje kao najtužnija pesma objavljena u proteklom veku.

Posljednji muzički video s Johnnyjem Cashom i njegovom talentovanom suprugom June Carter označio je njihovo posljednje pojavljivanje na ekranu kao par. Osim toga, ovaj video je poslužio kao njihovo posljednje zajedničko snimanje.
Tri mjeseca nakon objavljivanja videa, June je nažalost preminula, a za njom Johnny koji je podlegao tuzi četiri mjeseca kasnije. Zanimljivo je da se sama pjesma dotiče teme nestalnosti, iako se radi o izvedbi grupe “Nine Inch Nails”. Međutim, Johnnyjeva izvedba mu je dala jedinstven pečat. Unutar videa može se nazreti njihova mladost dok se pojavljuju zajedno.

Mark Romanek, režiser spota, nedavno je postigao uspjeh s popularnim filmom “One Hour Photo” kada je prišao producentu Ricku Rubinu s uvjerljivim argumentom da mu dozvoli snimanje spota bez ikakve finansijske nadoknade.

Ekskluzivni događaj snimanja uključivao je privatnu publiku, luksuzne platinaste ploče, slatke delicije poput kavijara i jastoga, raskošne bankete, zadivljujuće isječke koji su prikazali slavnu karijeru Johnnyja Casha i njegove supruge June, sve uz očaravajuću melodiju klavira.

U dokumentarcu “The Man Comes Around: The Spiritual Journey of Johnny Cash”, Romanek je izrazio namjeru da muzički spot izazove duboke emocije i dirne srca gledalaca. Njegov cilj je bio da prenese narativ o prolaznoj prirodi života i dubokom značaju smrti. Osim toga, želio je oslikati postepeni pad žanra, ere i preovlađujućih stavova.

Rick Rubin, jedan od najpoznatijih muzičkih producenata, preuzeo je odgovornost za produkciju spota i izrazio svoja razmišljanja izjavom:

Emocionalni uticaj koji je ovaj četvorominutni video imao na mene bio je toliko dubok da mi je izmamio suze na oči. Zaista je izvanredno doživjeti tako intenzivne emocije u tako kratkom vremenskom periodu, nadmašujući čak i učinak dvosatnog filma.

Preneražen značajem točenja vina iz delikatnih ruku muzičke legende, Romanek, koji je snimao video, nije mogao da ne pusti suze.

U srceparajućem preokretu događaja, Cashova rezidencija, lokacija na kojoj je snimljen video i gdje je boravio skoro tri decenije, tragično je uništena u požaru 2007. godine, dodatno pojačavajući tužan ton.

U drugom dijelu svoje karijere, Johnny je pokazao izuzetnu produktivnost snimivši zapanjujućih 97 albuma i 105 kompilacija. Primjetno je da su njegove omote kvalitetom nadmašile originale, dodajući njegovom već impresivnom opusu.

Oglasi