U današnjem članku vam donosimo jednu zanimljivu stvar, a koja će obradovati sve ljubitelje biljaka, i savjet kako ćete u slučaju da vene ubrzo oporaviti. Naime, ukoliko su vaše biljke iznenade počele da venu nemojte da brinete jer za taj problem postoji efikasno i što je najvažnije pristupačno rješenje. A prirema je veoma jednostavna i bit će vam potrebna samo jedna kora od banane i samo malo vode.

 

Žena iz Australije je odlučila da sa svojim pratiocima podijeli jedan neobičan trik i podijelila ga je putem svoje društvene mreže. Potrebno je samo da koru od banane potopite u vodu i da ostavite da odstoje u tegli oko 24 sata. Onda nakon toga sa dobijenim rastvorom zalijevajte biljke. Naime, razlog zbog kojeg banana ima efekat je taj da je kora obogaćena kali jumom, fosforom i kalcijumom pa tako da minerali imaju mnogo hranljivih sastojaka za biljke. Također zanimljivo je to da fosfor u banani također pomaže u dobrom rastu korijena i novih izdanaka. Također ona je dala još jedan odličan savjet ljubiteljima biljaka , a to je da s vremena na vrijeme istuširate biljke vodom u koju ste dodali sol.

 

Na taj način ćete da lišće očistite od prašine , a so je bogata magnezijum sulfatom što povećava proizdvodnju hlorofila dok će topla voda pomoći u uništavanju štetočina u zemlji kao što su lisne uši i grinje. Također možete da dodajete i ostala prirodna biljna đubriva koja se sastoje od natapanja morskih algi i korova u vodi prije nego što rastvor prelijete preko biljaka.