Proljeće je stiglo a s njim je i lijepo i sunčano vrijeme, pa većina ljudi voli da provodi vrijeme u prirodi, u šumamam ali tamo dolazi do velikih opasnosti da se na tijelo ne zakači krpelj. Ako se i na vas zakačio krpelj osjetit ćete simptome poput osipa , svrbeža i crvenila a ako ga ne primjetite odmah može da vam napravi veliki prblem. Nekada se desi da se krpelj zakači ali da nemate simptome pa je zbog toga neophodno potražiti liječničku pomoć.

 

Ako se krpelj ne izvadi na vrijeme kao posljedica može doći do lajmske bolesti koja je veoma teška bolest i koja se pojavljuje nakon uboda krpelja. Nedavno je doktorica epidemiolog Milena Krstić gostovala u jednoj emsiji te izjavila da je svaki treći krpelj u prirodi zaražen bakterijom Borellia burgdorfi. Naime, kako biste spriječili zarazu ovom bakterijom preporučuje se pažljivo da izvadite krpelja u prva 24 sata od ubooda i odnijeti ga u labatratoriju na analizu. Najlakši način za vađenje je jabukovim sirćetom i običnom kuhinjskoom soli jer tu mješavinu krpelji ne podnose.

 

Oni su najvie zaraženi u toku maja i juna mjeseca pa se zbog toga savjetuje ići asfaltnim dijelom , umjrsto nepokošene zemlje i površina obraslim grmljem. Ležati ili čak sjediti na travi potpuno je nedozvoljeno. Mozete naići na roj ličinki i doći u ambulantu sa 20 ili 30 ujeda krpelja. tako trebate nositi svijetliju odjeću kako bi uočili krpelja na odjeći ukoliko se priljepi. Treći nači n zaštite postoje sprejevi u apoteci kojio vas štite satima a preporučuje se za djecu stariju od 2 godine i odrasli.

Oglasi