U današnjem članku nastavljamo s raspravom o grmljavini, koja je prilično česta, posebno pred kraj ljeta. Od ključne je važnosti da budete oprezni tokom grmljavine jer se mogu pojaviti nepredviđene situacije. Kada vas uhvati grmljavina, bitno je pridržavati se posebnih sigurnosnih protokola kako biste osigurali zaštitu vašeg zdravlja i dobrobiti. Na primjer, Uprava civilne zaštite u Hrvatskoj savjetuje da se ne bavite aktivnostima na otvorenom za vrijeme nevremena. Preporučljivo je zatvoriti sve prozore i vrata, izbjegavati boravak u blizini prozora, otvorenih vrata, kao i metalnih predmeta poput slavina, električnih prekidača i metalnih stubova. N1 Zagreb naglašava važnost suzdržavanja od tuširanja ili kupanja u to vrijeme te gašenja električnih i klima uređaja.

 

Uprava civilne zaštite preporučuje ostanak u zatvorenom prostoru najmanje trideset minuta nakon prestanka nevremena. Nasuprot tome, američka Nacionalna meteorološka služba predlaže da se pridržavate pravila 30-30 ako se nađete napolju tokom oluje. Ovo pravilo uključuje određivanje vremenskog intervala između udara groma i naknadne grmljavine. Ako je ovaj interval trideset sekundi ili manje, to ukazuje da je grmljavina opasno u blizini i da treba odmah potražiti zaklon. Također se savjetuje da ostanete u kući najmanje 30 minuta nakon što čujete posljednji udar grmljavine. Ključno je zapamtiti da opasnosti od groma traju duže nego što se uobičajeno vjeruje, čak i ako je oluja prošla i nebo se razvedrilo.

 

Uspostavljanje 30-minutnih sigurnosnih smjernica uzelo je u obzir činjenicu da udari groma uzrokuju oko 1.000 smrtnih slučajeva širom svijeta svake godine, kako je izvijestila američka Nacionalna meteorološka služba. Rizik od udara groma znatno je veći tokom ljetnih mjeseci kada su grmljavine češće i ljudi provode više vremena na otvorenom na mjestima poput plaža, planina, sportskih terena i golf terena. U Bosni i Hercegovini grmljavine se javljaju između aprila i novembra i rijetke su zimi. Da biste se zaštitili od udara groma, preporučljivo je potražiti zaklon u objektima koji imaju dovoljnu gromobransku zaštitu, vozilima sa metalnim eksterijerom, kabinama građevinske opreme i kabinama žičare.

Oglasi