Lijek koji sadrži folkodin, poznat kao Folkodin Alkaloid, bio je uklonjen s tržišta u Srbiji zbog ozbiljnih potencijalnih nuspojava, uključujući teške alergijske reakcije koje mogu dovesti do smrti. Ova odluka donesena je nakon što su identificirani slučajevi perianestetičkih anafilaktičkih reakcija na neuromuskularne blokatore kod pacijenata koji su koristili folkodin unutar godinu dana prije anestezije.

Europska agencija za lijekove (EMA) također je izdala preporuku o prekidu korištenja lijekova koji sadrže folkodin zbog istih razloga. To znači da su lijekovi s folkodinom povučeni s tržišta jer predstavljaju značajan rizik za pacijente, posebno u kontekstu anestezije.

Preporuka je da liječnici istraže alternative za liječenje neproduktivnog kašlja kod svojih pacijenata te da prestanu preporučivati ili propisivati folkodin. Ova akcija usmjerena je na zaštitu sigurnosti pacijenata i sprječavanje ozbiljnih nuspojava povezanih s korištenjem ovog lijeka.

BONUS ČLANAK:

Nepravilno držanje i skolioza su česte dijagnoze koje se postavljaju kod djece i mladih, a važno je razumjeti njihove uzroke, simptome, dijagnostičke metode te načine prevencije i liječenja.

Nepravilno držanje
Definicija i uzroci:
Nepravilno držanje ili loša postura označava nepravilni odnos mišićno-koštanih struktura bez anatomskih promjena na kralježnici. To se najčešće javlja kao posljedica dugotrajnog sjedenja, nošenja teških školskih torbi, nedostatka tjelesne aktivnosti te naglog rasta tijela u adolescenciji. Opterećenja koja djeluju na tijelo ne prenose se ravnomjerno, što može dovesti do povećanog opterećenja kostiju, mišića i zglobova.

Simptomi:
Nepravilno držanje može uzrokovati bolove u vratu, leđima, ramenima, nogama te povezati s glavoboljom, umorom i stresom. Dugoročno, može dovesti do ozbiljnih mišićno-koštanih poremećaja.

Dijagnoza:
Pravilno držanje podrazumijeva da su u uspravnom stavu uši, ramena, kukovi, koljena i nožni zglobovi u ravnini. Bilo kakvo odstupanje od ovog položaja može upućivati na nepravilno držanje, što zahtijeva liječnički pregled radi postavljanja dijagnoze.

Prevencija i liječenje:
Najbolji način za sprječavanje i ispravljanje nepravilnog držanja je jačanje mišića putem redovite tjelesne aktivnosti. Preporučuje se najmanje 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, poput plivanja, trčanja ili vožnje bicikla. Važno je izbjegavati dugotrajno sjedenje i pravilno nositi školsku torbu, koja ne bi smjela težiti više od 10% tjelesne težine djeteta.

Skolioza
Definicija i uzroci:
Skolioza je najčešća deformacija kralježnice koja se karakterizira trodimenzionalnom iskrivljenosti kralježnice. Može biti idiopatska (nepoznatog uzroka) ili sekundarna (uzrokovana drugim bolestima). Najčešće se javlja u adolescentnoj dobi i češća je kod ženske populacije.

Simptomi:
Simptomi skolioze uključuju nejednako postavljena ramena, nepravilno postavljenu glavu u odnosu na kralježnicu, različito visoke lopatice ili kukovi te različitu dužinu ruku pri stajanju. Kod pregleda može biti vidljiva asimetrija tijela i zakrivljenost kralježnice.

Dijagnoza:
Dijagnoza skolioze obično se postavlja tijekom redovitih sistematskih pregleda u školi. Osnovni testovi uključuju pregled držanja tijela, Adamov test (test pretklona) te skoliometriju radi provjere asimetrije tijela. Potvrda se često radi rendgenskom snimkom kralježnice u uspravnom stavu.

Prevencija i liječenje:
Rano otkrivanje skolioze važno je za uspješno liječenje. Blage skolioze mogu se pratiti, dok se teže oblike može liječiti nošenjem ortoze ili, u nekim slučajevima, operativnim zahvatom. Fizikalna terapija također može pomoći u jačanju mišića i održavanju stabilnosti kralježnice.

Zaključak
Svaka promjena u držanju ili primjetni simptomi kao što su bolovi ili asimetrija tijela trebali bi biti razlog za konzultaciju s liječnikom. Rana dijagnoza i primjereno liječenje ključni su za sprečavanje komplikacija i održavanje zdravlja kralježnice kod djece i adolescenata.

 

Oglasi