Čedomir Jovanović, koji se smatra najpoznatijim srpskim političarem, imao je buran politički put u posljednje vrijeme. Uprkos neuspjesima sa svojom strankom, njegov početni prodor na srpsku političku scenu pokazao je ogroman potencijal. Međutim, njegova ključna uloga u pregovorima sa bivšim predsjednikom Slobodanom Miloševićem za njegovu predaju Hagu je ono što će zauvijek urezati Čedino ime u anale historije, jer su njegovi napori uspješno spriječili potencijalno katastrofalno krvoproliće.

 

Nakon ovog događaja, Čedomir je postao pouzdani saveznik Zorana Đindića, istaknute ličnosti koja je imala aspiracije da Srbiju pretvori u modernu evropsku naciju. Tragično, Đindić je ubijen 2003. godine. Nakon toga, Čeda je izašao iz Demokratske stranke, koju je osnovao Boris Tadić, i brzo osnovao svoj politički subjekt poznat kao Liberalno-demokratska partija. Ova nova stranka je postigla uspjeh u vidu 15 mandata samo dvije godine kasnije. Međutim, Čedomir i njegova stranka su se borili da zadrže istaknuto prisustvo u srpskoj politici zbog svojih kontroverznih stavova, koji su izazvali neodobravanje značajnog dijela građana zemlje. Vrijedi napomenuti da je Čedomir jedini srpski političar koji je otvoreno podržao nezavisnost Kosova, što je i dalje sporno. Osim toga, on je među rijetkima koji su priznali tragični genocid koji se dogodio u Srebrenici.

 

Što se tiče njegovog ličnog života, opšte je poznato da je već duže vrijeme u srećnom braku sa suprugom Jelenom. Zajedno su blagoslovljeni sa četvoro prelijepe djece. Ono što njihovu porodičnu dinamiku čini još intrigantnijom je činjenica da su svakom svom djetetu dali ime koje odražava i srpski i engleski uticaj. Čedomir je nedavno obradovao svoje pratioce podijelivši dirljiv snimak svoje kćerke Zore Fejt, koja je upravo uspješno završila osnovnu školu i ovu prekretnicu obilježila radosnom proslavom mature. Na fotografiji Zora zrači samopouzdanjem i šarmom, obučena u zadivljujuću ružičastu haljinu i odlučila se za minimalistički makeup look. Zanimljivo je da je prkosila konvencijama birajući patike umjesto tradicionalnih štikla, pokazujući svoju individualnost i jedinstven osjećaj za stil. Porodični portret, koji prikazuje ponosne roditelje kako sijaju od radosti zajedno sa svojim dragocjenim zavežljajem radosti, izazvao je neodoljiv odjek njihovih lojalnih sljedbenika.