Komarci su stalno prisutni tokom ljetnih dana, a čini se da su određene osobe sklonije njihovim napadima. Moguće je da je razlog za ovu različitu osjetljivost na ubode komaraca povezan s krvnom grupom pojedinca. Istraživanja sugeriraju da različite vrste komaraca privlače određene krvne grupe.

 

Istraživanje provedeno 1970-ih pokazalo je da krvna grupa pojedinca može utjecati na njihovu privlačnost prema komarcima. Ipak, nedavne studije su otkrile da različite vrste komaraca mogu biti privučene različitim krvnim grupama. Određeni komarci imaju tendenciju da češće sjede na osobe s krvnom grupom O, dok drugi pokazuju veću sklonost prema osobama s krvnom grupom A. Prema studiji objavljenoj u Journal of Medical Entomology, azijski tigrasti komarci (Aedes albopictus) imaju veću tendenciju da slete na osobe s krvnom grupom O od onih s krvnom grupom A. Poznato je da ovi komarci prenose viruse kao što su chikungunya, denga, Zika i žuta groznica. Ova sklonost može biti posljedica prisutnosti specifičnih antigena na površini crvenih krvnih stanica. Međutim, stručnjaci upozoravaju da na učestalost ujeda komaraca mogu utjecati različiti faktori, kao što su miris tijela pojedinca, boje njegove odjeće (s crnim i tamnim nijansama koje više privlače komarce), konzumacija alkohola i druge varijable.

 

Neophodno je poduzeti preventivne mjere protiv ujeda komaraca, bez obzira na krvnu grupu ili bilo koji drugi faktor. Komarci mogu prenositi različite bolesti, tako da je ključno koristiti repelent protiv insekata, posebno u područjima gdje su komarci rasprostranjeni. Dok krvna grupa može donekle uticati na privlačnost za komarce, drugi faktori kao što su nivo fizičke aktivnosti, trudnoća ili konzumacija alkohola takođe doprinose. Općenito, kombinacija različitih faktora određuje broj komaraca koje će privući svaka osoba.

Oglasi