Važno je priznati da uprkos mnoštvu dostupnih kontracepcijskih opcija, one ne mogu biti potpuno pouzdane.

Ovo je ilustrovano iz priče 34-godišnje Vijetnamke koja je, uprkos tome što je imala kontraceptivni zavoj, na kraju ostala trudna. Društvene mreže vrvjele su slikama nedavno rođene bebe koja drži zavojnicu za kontracepciju u Vijetnamu.

Prije dvije godine neimenovana žena je dobila implantat IUD kako bi spriječila trudnoću. Uprkos tome, otkrila je da je još uvek trudna. Kao rezultat toga, rodila je svoju bebu u medicinskoj ustanovi koja se nalazi u Hai Phongu, koji se nalazi u sjevernom dijelu Vijetnama. Novorođenče je bilo zdravo, teško 3,2 kilograma.

Rođenje ovog djeteta bilo je posebno zbog prisustva suvenira od majčinog kontraceptivnog uređaja, neefikasne spirale. Prema akušerku Tran Viet Phuongu, beba je rođena držeći spiralu, što je bio tako neobičan prizor da ga je fotografirao. “Za mene je bio izuzetan trenutak da svjedočim bebi koja drži uređaj nakon rođenja… Nikad nisam mogla predvidjeti da će to privući tako široku pažnju javnosti.


Phuong ima jak razlog vjerovati da se njena spirala možda pomaknula sa svog prvobitnog položaja, što je na kraju učinilo neadekvatnim sredstvom za kontracepciju. Poznato je da su spirale efektivne preko 99% kada su pravilno implantirane i mogu trajati do deset godina. Međutim, čini se da je ovaj put došlo do greške tokom procesa instalacije, što je dovelo do nepredviđenih posljedica. Ubrzo nakon rođenja, video bebe je postao viralan i privukao pažnju raznih korisnika društvenih mreža koji su ostavljali komentare.