Ehinacea je izuzetno ljekovita biljka koja se nažalost u našoj zemlji ne koristi u velikoj mjeri u liječenju biljem.

Uprkos svojim potencijalnim prednostima, i dalje je nedovoljno zastupljen u ovoj oblasti zdravstvene zaštite.

Korištenje biljnih imunostimulansa u preventivnoj fitoterapiji, kao što su standardizirani preparati ljubičaste ehinacee, pokazalo se korisnim u ublažavanju simptoma prehlade i gripe. Osim toga, to također rezultira značajnim smanjenjem trajanja bolesti.
U eri prije otkrića penicilina, ehinacea se koristila kao prirodni lijek za patogene bakterije, viruse i gljivice. Ljekovita svojstva ehinacee sastoje se od indukcije fagocitoze, kao i povećanja bijelih krvnih stanica.

Sa svojom snažnom sposobnošću da pokrene različite ćelije imunog sistema, ehinacea je sigurna i efikasna u borbi protiv zaraznih bolesti. Obično se koristi za ublažavanje simptoma prehlade, gripe i upale grla. Njegova maksimalna efikasnost se uočava kada se uzme čim se ispolje početni znaci bolesti.

Tokom zimske sezone, poznato je da je ehinacea efikasna protiv ponavljajućih respiratornih bolesti kao što su sinusitis, laringitis, bronhitis i infekcije uha, koje su prvenstveno uzrokovane bakterijama streptokoka. Osim toga, koristi se za liječenje perzistentnih urogenitalnih infekcija, oralne i vaginalne kandidijaze. Ehinacea je prirodni antibiotik koji ubrzava zacjeljivanje kožnih oboljenja uključujući ekceme, herpes infekcije, kao i rane i opekotine.

Brojna klinička istraživanja su pokazala da konzumacija ehinacee ne izaziva nikakve štetne učinke. Međutim, osobe s alergijama na biljke iz porodice Asteraceae (kao što su kamilica ili neven) trebaju biti oprezne. Sastav ehinacee je različit od sintetičkih antibiotika jer ne iskorijenjuje korisne mikroorganizme prisutne u crijevima. Uz to, produžena upotreba ne dovodi do razvoja kandidijaze, pogoršanja krvne slike ili oštećenja jetre i bubrega.

Osobe sa progresivnim sistemskim bolestima treba da izbegavaju upotrebu preparata koji sadrže ehinaceju. Osim toga, preporučuje se da upotreba ehinacee ne prelazi devet sedmica. Međutim, kada se pravilno koristi, ehinacea može pomoći u brzom oporavku i omogućiti brz povratak svakodnevnim aktivnostima i obavezama.

Pre upotrebe ehinacee, preporučljivo je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Oglasi