Ekstremne vrućine i toplotni talasi uticali su na značajna područja na sjevernoj hemisferi, uključujući Evropu, Kinu i SAD. Predviđa se da će danas biti najtopliji dan ikada zabilježen u mnogim dijelovima svijeta, nadmašivši prethodne rekorde postavljene ranije ove godine. Istovremeno, jaka kiša izazvala je razorne poplave i gubitak života u određenim regijama Republike Koreje, Japana i sjeveroistoka Sjedinjenih Država. U južnoj Evropi i na Mediteranu, intenzivne vrućine potječu iz sjeverne Afrike i pogađaju gradove poput Rima, gdje se očekuju temperature iznad 40 stepeni Celzijusa, a na Sardiniji se očekuje i 46 stepeni Celzijusa. Osim toga, šumski požari predstavljaju dodatne izazove u Španiji i Grčkoj.

 

U kineskoj provinciji Qinyang zabilježena je rekordna temperatura od 52,2 stepena Celzijusa, što je čini najtoplijim područjem u zemlji. Istovremeno, tajfun Talim pogodio je južnu Kinu, što je dovelo do dodatnih problema. U Sjedinjenim Državama, oko 80 miliona pojedinaca u južnim i jugozapadnim regijama, uključujući Floridu i obalu Zaljeva, doživljava intenzivan toplotni talas. S druge strane, područja u Novoj Engleskoj i srednjem Atlantiku susreću se s olujama i poplavama. Montpellier, glavni grad Vermonta, posebno je pretrpio razorne poplave.

 

Ova situacija ukazuje na ozbiljnost klimatske krize i hitnost da svjetski lideri preduzmu hitne mjere kako bi se minimizirali negativni efekti globalnog zagrijavanja. Na životnu sredinu i ljudske živote u velikoj mjeri utiče sve češća pojava ekstremnih vremenskih pojava, što dovodi do značajnih posljedica. Suočavamo se s opasnim vremenom jer se klimatski ekstremi, prirodne katastrofe i socioekonomski izazovi intenziviraju zbog globalnih problema. Klimatske promjene donose sve veće rizike za našu planetu. Kako bi se ublažile klimatske promjene i smanjili njihovi štetni uticaji, ključne mjere uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova, prelazak na obnovljive izvore energije, očuvanje šuma i ekosistema, te prilagođavanje društva novim okolnostima. Osim toga, neophodno je unaprijediti sposobnosti za upravljanje prirodnim katastrofama, povećati spremnost i reakciju na vanredne situacije kako bi se zaštitili životi i sredstva.

Oglasi